Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фойерверките на празника - задължително на открито

Снимка: Архив
Използването на пиротехника в отворени пространства е най – важната мярка за безопасност, която специалистите съветват да прилагаме, ако сме решили да отпразнуваме началото на Новата година с пищни пироефекти, предаде БГНЕС.

В зависимост от степента на опасност фойерверките се делят на категории. Така, ако сте си купили пиратки, римските свещи, пиробатерии, задължително трябва да ги използвате на открито. Те освен, че вдигат силен шум, и горят. "За ракетите например масово хората не знаят как да ги използват – забиват ги в земя, а те всъщност трябва да се поставят в тръба, за да може да излети", каза Атанас Тасев, който продава в оръжеен магазин, където се предлага и пиротехника. Такива магазини трябва да имат лиценз за продажба на огнестрелно оръжие и пиротехника. Ако си купите такива на пазара или на друго място, то със сигурност трябва да сте готови да рискувате. Пиратките например, ако са с недобро качество, могат да ви развалят празничното настроение, защото ефектът, който сте очаквали, най-малкото няма да бъде постигнат.

Обикновено на пазара се продават по-евтини неща, но понякога това е чисто спекулативно и има опасност да си купите залежала стока. В магазините пиробатериите са от 11 до 200 – 300 лв. в зависимост от броя изстрели, които имат и ефектите, които правят. Ракетите са между 7 и 50 лв. римските свещи от 9 до 11 лв. Обикновените пиратки пък можете да купите от 90 ст., до 8 лв.

Има норми, които изискват как да се използват, за батериите например трябва да има достатъчно голямо разстояние, да не се палят в междублокови пространства. "Общо взето не се спазват много тези неща, но така или иначе човек трябва да вземе предпазни мерки, защото има пиротехническа смес вътре, която би могла да направи беля, пожар или каквото и да е било ", припомня Атанас Тасев. Той посочва и че законът предвижда наказания - глоби и за търговците и за клиентите, които не са спазили съответните отстояния за безопасност. На дете под 12 години търговците не могат да продадат дори и бенгалски огън, ако не е с родителя си. Ако е над 12 години, могат да си го купят, както и други безопасни пиротехники като конфети, или детски димки. Над 16-годишните могат да си купят пиратки, различни варианти римски свещи. Тези, които обаче могат да си купят неща от т. нар. трета категория, където са пиробатериите, римските свещи.

Георги вече беше накупил пиратки и фойерверки за около 20 лв. Той и приятелите му ще празнуват в къща както обикновено и може би заради това, че използват всичко на двора не помни да са имали инциденти. Младият мъж каза, че купува задължително от магазин и никога от пазара, макар да го снимахме там. "Че ние да не сме деца да не знаем как да ги ползваме", така отговори на въпроса дали в магазина са им обяснили как трябва да работят с тях.

На друго мнение е господин, който ни се представи като Николов. За него пиратката е символ на опасност за човешкия живот и съветва човек да бъде винаги внимателен. Самият той заяви, че никога не си купувал и дори смята, че с пиратките грешката е само веднъж. За подкрепи тезата си, разказа за детски спомен със свой съсед - ученик, който останал без ръце. Затова и Николов смята, че човек трябва да се съобразява като използва пиротехника, че "не гали котето вкъщи, а си играе с нещо, което е подложено на неоправдан риск".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37