Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За по-силен чай сипете повече листенца, а запарката трябва да продължи не 3, а 7 минути

Снимка: БГНЕС

За последното десетилетие климатът в провинция Юнан - основният чаен регион на Китай, се е променил значително - средната температура на въздуха се е повишила, увеличила се е и продължителността на дъждовния сезон. Всичко това се е отразило на качеството на чая, тъй като той се намира в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, минералния състав на почвата и времето, в което се събира.

Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.

За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.

Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилните цели постигат желания успех

Какво е "Бук клуб екшън коуч" и могат ли бизнес-тренировките, както и четенето на книги да повлияят на финансовото ни развитие? Така както има диригенти, фитнес треньори, инструктори по шофиране, така има и хора, които да ни помагат да успяваме в бизнеса. Това коментира в ефира на Радио София Бойко Проданов, организатор и бизнес треньор...

публикувано на 27.01.22 в 21:26

Изложба "Обичайните неща" на Лидия Делич гостува у нас

С четири картини класическа живопис младата сръбска художничка Лидия Делич гостува с първа самостоятелна изложба в България. Тя е част от годишната програма на Института на съвременно изкуство - София. Програмата предвижда три изложби на международни автори с трима български куратори и три изложби на български автори с трима чуждестранни..

публикувано на 27.01.22 в 20:30

Сдружение „Надежда – ЦРД“ насърчава развитието на млади хора

Развитието на дигиталните умения на младите хора между 15 и 29 години е целта на проект „Дигитални умения за развитие на младите хора в Надежда”. Освен това се насърчават дейности в областта на образованието, културата, науката, социалните и общественополезни занимания. Проектът е финансиран от програма "Европа" 2021 на Столична община. Той..

публикувано на 27.01.22 в 19:20

Високото ниво на езика на омразата към ромските общности трябва да бъде снижено

Мисията на "Асоциация Интегро" е да организира равноправие и уважавана позиция на ромската общност сред останалите членове на българското общество. От създаването си през 2002 г. асоциацията адресира въпроса за различните прояви на антиромския расизъм в публичното пространство. "Антиромският расизъм е обща болка на всички роми и..

публикувано на 27.01.22 в 18:05

"Вярно с оригинала" - поетичен начин да преминеш през времето

Независима мисъл и конструктивно въображение, това е "Вярно с оригинала". Най-новото авторско соло на Галина Борисова е изследване на чуждите спомени през артистичността в спектакъл занимаващ се с обширни теми в изкуството. "Получи се доста бих казала "говорливо" соло, защото тези спомени, които се разказват съвсем непринудено от колеги за..

публикувано на 27.01.22 в 16:33

“Тийноватор уикенд на идеите 2022” събра 400 участници от 30 града

На 22 и 23 януари се проведе четвъртият “Тийноватор Уикенд на идеите 2022”. Събитието се състоя хибридно – и на живо, и онлайн и събр а 400 ученици от 30 града, които презентираха идеите си. Отборите бяха разделени в екипи, които работиха ден и половина върху своите бизнес проекти. Участниците в програмата бяха подкрепени от 60..

публикувано на 27.01.22 в 15:51

Какви проекти се предвиждат за 2022 г. в община Своге

Пета по територия в страната с над 38 населени места община Своге и близостта й до София е накарала много от хората по време на епидемията да се карантинират по вилните си места. По думите на зам.-кмета инж. Валентин Михайлов изминалата 2021 г. е била проблемна заради инфлацията и увеличението на цените на строителните материали. "Имахме..

публикувано на 27.01.22 в 15:33
Подкасти от БНР