Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20,83% от мотористите не използват обезопасителни каски

Сравнително висок се запазва процентът на мотористите, които не използват обезопасителни каски - 20,83%. Това сочи анализът на резултатите от засилените проверки за поставяне на обезопасителни колани и каски, съобщиха от МВР. При предишната специализирана полицейска операция процентът е бил 20,9%. Проверките са извършени от 10 до 16 март във на всички държави-членки на TISPOL .

Според информация на Главна дирекция "Национална полиция", за посочения период, в страната са проверени 29177 моторни превозни средства, като са установени 3226 нарушения, което представлява 11% от общия брой проверени МПС, при 12,4% за последната подобна операция през септември 2013 г. Констатирани са 2612 нарушения на водачите, които представляват 8,52% от всички проверени МПС, като за последната подобна операция процентът е бил 10,2%. 326 са нарушенията на пътници, които са се возили на предна седалка и 288 нарушения на пътуващи на задните седалки. От проверените 1460 автомобила, превозващи деца, са установени 77 случая на неизползване на детски обезопасителни системи. Извършени са проверки на 402 мотористи, като са установени 84 нарушения свързани с неизползването на обезопасителни каски от мотористите и пътниците.

Установени са и 56 случая на управление на МПС без сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност".  Най много нарушения имало на територията на ОДМВР София – 27. В хода на операцията са установени и редица криминални престъпления: 16 случая на превоз на нелегални емигранти, 9 случая на притежаване на наркотични вещества, констатирани са 3 случая на транспортиране на крадени стоки, установени са 7 лица обявени за издирване. Разкрити са 109 други криминални престъпления, най-вече управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

Като цяло, съобщават още от МВР, се забелязва намаляване на установените нарушения, извършени от водачите. Повишава се процентът на нарушения, свързани с не използване на обезопасителни колани от пътниците на задни седалки от 4,07% при предишната операция до 6,84%. Покачване на нарушенията се наблюдава и при използването на детски обезопасителни системи – от 4,22% за периода на предишната операция, до 5,27% при настоящата. Забелязва се осъзнаване на водачите и пътниците в превозните средства, че използването на обезопасителни колани спасява живот, отбелязват от МВР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в столицата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 13:52

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Ще местят ли крокодила от кв. "Ботунец" в Зоопарка

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:47
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41