Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред Столичната община заради ниските обезщетения за имоти за Северната тангента

Снимка: БГНЕС
Граждани протестират пред Столичната община срещу ниските обезщетения за отчуждаването на техните имоти заради изграждането на Северната скоростна тангента.

Протестът е подкрепен и от представители на ВМРО. Недоволните граждани носят лозунги, част от които гласят "Общината дарява – ние не", както и "Господин Диков, защо сменят нелегално статута на земята ни".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че недоумява защо недоволните граждани протестират пред общината, след като не тя, а държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за отчуждаването на имотите за строежа и за определянето на размера на обезщетенията.

Главният архитект Петър Диков заяви от своя страна, че не той определя оценките за отчуждаване на земята по Северната скоростна тангента, не издава скиците и не приема статута. Диков обясни, че собствениците на земи около тангентата водят дела и няма как строителството ѝ да започне преди делата да приключат. той коментира, че хората протестират срещу цените. "Отново не са уцелили този, пред когото трябва да протестират. Не сменям нелегално статута на земята им, не съм аз този, който сменя статута", каза Диков. Той обясни, че се е разбрал да се срещне със собствениците на отчуждените имоти.

Главният архитект заяви още, че не определя оценки и никога не е определял оценки, дори не знае механизмите, по които се определят оценките на земята за отчуждаване.


Чуйте още в репортажа на Георги Кольовски.

Златина Йовкова събра мненията на протестиращите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отново протест заради оценката на земите, отчуждени за трасето на Северната скоростна тангента

Около 50-60 собственици и наследници на земи, включени в трасето на Северната скоростна тангента на София, които трябва да бъдат отчуждени, се събраха днес на протест, подкрепен от ВМРО, пред Министерския съвет. Искането им е да бъде отменено..

публикувано на 05.03.14 в 13:22

Собственици на земи отново на протест заради ниски цени за отчуждаване на имоти на Северната тангента

Недоволни собственици на земи от столичния кв. „Илиянци” излизат днес отново на протест пред Агенция „Пътна инфраструктура” заради ниските, според тях, цени, на които се отчуждават имотите по трасето на Северната тангента. Протестът на недоволните..

публикувано на 17.02.14 в 08:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с..

публикувано на 23.07.24 в 15:09
Дейностите започнаха в края на март т.г.

Съд спря премахването на незаконни постройки на яз. "Искър"

Премахването на незаконните постройки край брега на язовир "Искър", с което Столичната община започна принудителното събаряне на незаконни постройки, е спряно с определение на Окръжен съд – Перник, съобщават от Столичната община. Така се блокира..

публикувано на 23.07.24 в 11:27

Разделното събиране на отпадъци във фокуса на СОС

Комисията по екология към Столичния общински съвет ще заседава днес като едно от предложенията е да се въведе във всички райони като стандарт трицветната система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. В доклада на ресорния заместник-кмет Надежда..

публикувано на 23.07.24 в 08:22
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

Започна строителството на нова 4-етажна сграда на НПМГ с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда,..

публикувано на 22.07.24 в 14:57
Паркингът преди започване на строителните дейности

Паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад" ще осигури 40 места до края на юли

До края на юли ще е готов паркингът с над 40 паркоместа до 15-а поликлиника в столичния район "Изгрев", съобщи кметът му д-р Деян Георгиев пред БНР. Продължава ремонтът на детските площадки. Напредва и изграждането на храма в район "Изгрев". За..

публикувано на 22.07.24 в 11:57