Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Азиатски инвеститори правят закрито море до София

футбол Стивън Ло
Снимка: Sportal

Закрит морски курорт може да се появи близо до София, след като се реализира проект за сателитен на столицата град при елинпелинското село Мусачево.

Тази новина гръмна преди няколко дена в медиите и предизвика съвсем естествено голям интерес. Разбрахме, че в бъдещия курорт се очаква да има 4 петзвездни хотела на 30 етажа, 4 четиризвездни хотела пак на 30 етажа, 4 сгради на по 22 етажа с апартаменти, които ще се продават.

Най-впечатляващото е 30 декара закрито море, където щe има имитация на слънца, висока температура, вълни и вятър. Желанието си да построи всичко това е изразил  инвестиционен фонд с капитали от Хонг Конг и Сингапур. В него влизат трима азиатски милиардери, сред които Стивън Ло.

Какво знаят в елинпелинско за намеренията на милиардерите и как възприемат идеята им – чуйте от кмета на община Елин Пелин Галя Георгиева. С нея разговаря Мариана Гомилева.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Къде намира приложение алгоритъмът на д-р Венелин Тодоров от БАН

Учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската академия на науките (БАН) поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм, който може да доведе до сериозен технологичен пробив в използването на квантови компютри. Резултатите, получени като част от проекта, се очаква да имат сериозна роля при тестването и..

публикувано на 20.01.22 в 18:46

„Мениджър за един ден“ акцентира върху значението на работата в екип

20-ото издание на инициативата „Мениджър за един ден“ на „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) ще се състои на 10 май 2022 г. Инициативата за професионално вдъхновение и кариерно развитие дава шанс на младите хора да се докоснат до мечтана професия в рамките на един ден. Тя е привлекателна за ученици и студенти от цялата страна, като им дава..

обновено на 20.01.22 в 17:47
Група  „Airbag“

Група “Airbag” звучат на престижен фестивал

С песента "Не сме сами" група “Airbag” получиха Голямата награда на БНР за българска поп и рок песен, което доведе до тяхното участие на фестивала Eurosonic в Грьонинген, Нидерландия. Въпреки онлайн изданието на фестивала, престижът на голямата европейска сцена остава, като най-важното е да се предаде идеята на това събитие. Със своето..

публикувано на 20.01.22 в 17:38

257 podcast: Градивната сила на вината и неудобството

Едва ли можете да си представите, че  вината и неудобството могат да имат и градивна страна. Чувството за неудобство ни кара да усещаме, че сме на показ, шашардисани, непохватни, но въпреки това, ние отговаряме на неудобството с хумор или пък се извиняваме, а дори може и да продължим напред без изобщо да споменем, че се чувстваме неудобно...

публикувано на 20.01.22 в 17:00

От ювелирното до монументалното

Катедра "Метал" в НХА отбелязва 30 години. Тя обхваща няколко жанра в областта на метала и металопластиката. Обучението на всеки един студент протича от обработката на скрап, до медали, монети и бижута. Пробвала да работи в по-големи формати, д-р. Мирена Златева разказа пред Радио София за своя белязан с творчество живот, както и за избора..

публикувано на 20.01.22 в 15:42

Млади политолози ще слушат Първанов и Плевнелиев за политическото слово на държавния глава

Членове на Студентския клуб на политолога (СКП) към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организират. публична дискусия с президентите Георги Първанов (2002-2012) и Росен Плевнелиев (2012-2017) на тема “Ролята на политическото слово на държавния глава”. До дискусията днес от 16 ч. в Аулата на Алма матер ще бъдат допускани зрителите..

публикувано на 20.01.22 в 15:32
Д-р Валентина Григорова

Д-р Валентина Григорова, АГ: Жените до 40 години да раждат естествено

Какво е усещането да участваш и да допринесеш за чудото на новия живот? Това могат да кажат единствено специалистите и акушерките, които отбелязват своя професионален празник на Бабинден - по стар стил на 21 януари. „Винаги се срещаме с нещо ново, с много нови животи“, каза пред Радио София д-р Валентина Григорова , завеждащ Рисково..

публикувано на 20.01.22 в 15:11
Подкасти от БНР