Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът разреши разкриване на банковата тайна за сметки в Корпоративна търговска банка

Софийският районен съд е дал разрешение за разкриване на банкова тайна за сметки в Корпоративна търговска банка, съобщи БТА.

В съобщение без детайли от съда се посочва единствено, че има решение, като не се упоменава в каква насока е. Говорителят на градската прокуратура Елка Ваклинова каза само, че разрешението все пак е дадено, като не уточни за чии банкови сметки става дума.

Искането е изпратено в Районния съд на 9 юли, а отговорът, според съобщението на съда, е изпратен на следващия ден. Прокуратурата обаче твърди, че едва днес го е получила.По неофициална информация става дума за искане за разкриване на банковата тайна на сметки на кредитополучатели в КТБ.

Дори да се приеме решението да бъдат спасени всички пари на вложителите в КТБ, то категорично трябва да е съпроводено с действия, които гарантират прозрачност, гарантират и произхода на средствата, които ще бъдат спасени. Това коментира министърът на финансите Петър Чобанов в отговор на въпрос дали държавата трябва да гарантира всички влогове на клиентите в КТБ - вкл. тези, които са над 100 000 евро. По думите му затова едно от законовите предложения, които се обсъждат, е да се направи проверка за произхода на тези средства от НАП и съответно данъчна ревизия на фирмите, които евентуално ще получат обратно своя ресурс, като те бъдат "изчистени" и от публични задължения. Същевременно министърът отбеляза, че евентуално решение да бъдат спасени парите на всички вложители би дало лош пример и допълни, че всеки, който е поел риска да прави подобни вложения, трябва после да е наясно с последиците. В този смисъл министърът каза, че отговорът на въпроса дали трябва държавата да гарантира влоговете на всички клиенти на КТБ, които са над 100 000 евро, би бил отрицателен.

Физическите лица в КТБ имат депозити за 600 млн. лв, но по-важно е защо четвъртата по големина банка е в това състояние, защо за КТБ никой не е сигнализирал, че има проблеми. Така Менда Стоянова отговори на журналистически въпрос в кулоарите на парламента дали ГЕРБ е "за" или "против" възстановяването в пълния размер на сумите на гражданите в банката или смята, че те трябва да получат гарантирания праг от 100 000 евро. От опозицията все още не са решили дали да гласуват специален закон за КТБ, както предлага БНБ."ГЕРБ смята, че трябва да се спази настоящото законодателство", настоя Лиляна Павлова.

Най-правилната стъпка за решаване на казуса с Корпоративна търговска банка е да се поканят акционерите да участват в рекапитализацията й. Това каза финансовият анализатор Владимир Каролев на дискусия за банковата система. Той допълни, че Оманският държавен фонд, който притежава 30 процента от капитала на КТБ, е наел адвокатски фирми, за да търси правата си. Бившият министър на финансите Стоян Александров пък определи говоренето по медиите за кражба на 3,5 млрд. лева от КТБ като абсолютно безотговорно и некомпетентно. Той посочи, че ще бъде добро решение, ако държавата придобие мажоритарен дял от банката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Прокуратурата поиска разкриване на кредитополучателите от Корпоративна търговска банка

Прокуратурата е поискала от Софийския районен съд определение за разкриване на движението по сметките на кредитополучателите от Корпоративна търговска банка. По закон районният съд е длъжен да се произнесе в 24-часов срок. Той обаче още не го е..

публикувано на 16.07.14 в 12:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на образованието и науката

Публикуваха второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в..

публикувано на 19.07.24 в 15:25

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:..

публикувано на 19.07.24 в 15:24
Красимир Димитров

Екипи на столичната "Аварийна помощ и превенция" се включиха в гасенето на пожара в с. Воден

К метът на София Васил Терзиев  е изпрати л снощи екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в село Воден, по искане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър  Джартов ...

публикувано на 19.07.24 в 13:54
Цветомир Петров

Ще определят вр. и.д. кмет за столичните райони "Оборище" и "Илинден"

Доклади за определяне на временно изпълняващи длъжността кметове на районите "Оборище" и "Илинден" е внесъл до Столичния общински съвет (СОС) председателят му Цветомир Петров , съобщи самият той в своя профил във Фейсбук. Повод за докладите дават..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Президентът Румен Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен..

публикувано на 19.07.24 в 08:14

До 29 юли затварят за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември"

От днес е затворено за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември" за пренареждане на гранитния паваж и изграждане на две дъждоприемни шахти, съобщиха от Столичната община. Кръстовището ще остане затворено до 29 юли. Обектът бе..

публикувано на 18.07.24 в 16:14

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024 г.

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева...

публикувано на 18.07.24 в 12:44