Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Беглика фест" се завръща с нестандартни идеи

Снимка: Дневник
От 21 до 24 август в местността Беглика в сърцето на Баташката планина ще се проведе шестото издание на фестивала за устойчиво развитие и зелени идеи "Беглика фест", съобщи "Дневник". Първото събитие е от 2008 г., но фестивалът пропусна миналата година. Този път организаторите обещават да провокират представата на посетителите за "нормално". По този повод са приготвили сцена на дърво, сал-къща за лекции във водата, водни таксита и специална част от програмата, създадена изцяло от публиката. Част от фестивала ще бъде иновативния форум "Метаморфози" - своеобразен "Храм на колективната интелигентност" с участието на над 50 лектори от сферите образование, икономика и култура. Ще има три сцени за музикалната програма, чиято цел е създаване на нови течения в съвременната балканска музика.

"Беглика" е фестивал на свободните, творящите, търсещите, общуващите, споделящите, приключенстващите и учещите. Тяхната идея е да стимулират социална промяна като предизвикват актуалните модели, системи и гледни точки. Събитието създава общност извън времето и пространството на ежедневието, която не се изолира от света, а желае да го промени чрез нестандартни идеи и колективен творчески потенциал. Поставя под въпрос настоящето и търси отговори за бъдещето.

За публиката, на трите сцени ще има най-разнообразна музика - от традиционна фолклорна с гайди и тъпани, през балкански ритми с електронно звучене до всякакви миксове между джаз, пънк, реге, класическа, електронна и още много други видове музика. На алтернативната сцена ще се изявяват музикантите от Bigbanda - обединение на артисти от познати проекти като Popara, Space Dub Jammers, FlyWe2DaMoon, Skiller, Mr.Smiff и много други, които обичат да експериментират между жанровете. За разлика от общоприетите разбирания, че диджеят е "нощна птица", пуска по клубовете и си ляга след изгрева на слънцето, "Беглика фест" предлага и дневна диджей сцена между клоните на боровете.

Форумът "Метаморфози" ще търси решения на най-наболелите проблеми и най-актуалните въпроси от ежедневието, а форум театър ще позволи на зрителя да се превърне в сценарист и режисьор на разиграваните сценки.

За да се избегнат задръствания и да се запази околната среда ще бъде ограничено движението по черния път, който води до фестивала. Право на преминаване ще имат гостите с деца и колите с логистична мисия, а останалите ще бъдат паркирани на охраняем паркинг близо до стената на язовир "Беглика". Трансфери ще се изпълняват от водни таксита или от микробусчета. Цените са 30 лв. за двупосочен билет от София до "Беглика", 65 лв. за тридневен пропуск или 75 лв. за четирите дни на фестивала. Програмата с подробностите за лекторите и всички изпълнители може да бъде намерена на http://2014.beglika.org/bg/.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.