Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори бизон почина в Столичния зоопарк, трети бере душа

Снимка: БГНЕС

Още един бизон е починал в Столичния зоопарк днес, след като вчера вече умря друг бизон. Освен това още едно животно е в тежко състояние, съобщи БГНЕС.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че от последните изследвания, които не са окончателни е станало ясно, че причината, довела до влошаване състоянието на животните в зоопарка е, че в храните им е имало силно токсични вещества.

Ветеринарните лекари, които отговарят за лечението на вече заразени животни, не криели големи надежди за тях, защото веществата са били силно токсични.

Столичният кмет гарантира, че отдавна са спрени храните, чрез които се предполага, че са попаднали токсините, а останалите животни се хранят с новодоставени и проверени храни. Още от миналата седмица е започнала вътрешна проверка от страна на общината, каза още Фандъкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отварят Софийския зоопарк за посетители

След излизане на резултатите от лабораторните проби направени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Столичната регионална здравна инспекция и направените заключения, че няма опасност от разпространяване на заразни и паразитни..

обновено на 29.08.14 в 09:09

Животните в столичния зоопарк най-вероятно отровени от пестициди в храната

Пестициди в храната са най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк. Това сочат резултатите от завършилата преди часове проверка, съобщи агенция "Фокус". Пестициди са били открити както в житото, така и в житните трици,..

публикувано на 28.08.14 в 14:28
Бизон

Животните в столичния зоопарк не са починали от "син език", правят се други лабораторни изследвания

Смъртността на животните в Зоологическата градина в София не е причинена от болестта "син език", съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирайки резултатите от лабораторните проби. Служители към Областна дирекция по..

публикувано на 26.08.14 в 17:15

Софийският зоопарк може да отвори врати още утре, ако пробите потвърдят, че е безопасно за хората

Неочакваната смърт на камила, бизон, гаур както и няколко крави в столичният зоопарк са причината той да бъде затворен за неопределено време. Взети са проби от храната и фуража, но засега не се знае какво е причинило смъртта на животните...

публикувано на 26.08.14 в 13:16

Затвориха Столичния зоопарк след смъртта на няколко тревопасни през уикенда

Временно затвориха достъпа за посетители до Столичния зоопарк. Днес следобед ветеринарни лекари и екип на Агенцията по безопасност на храните правят всички необходими изследвания, след като през уикенда са починали няколко тревопасни животни,..

публикувано на 25.08.14 в 16:43

Бизон почина в Зоологическата градина в София, започва цялостна проверка

Започва цялостна проверка на Зоологическата градина в София. Тази сутрин в зоопарка е починало още едно животно - бизон. По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, все още не е готов окончателният доклад за причината за смъртта на..

обновено на 02.09.14 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС,..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37