Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца помагат да има повече кучета-водачи за незрящите

Снимка: Архив

Тази вечер от 18:30 часа в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” учениците от НПМГ, ученици от 44 СОУ „Неофит Бозвели“ и студенти от департамент "Масови комуникации" на Нов български университет официално стартират национална кампания „Куче от станиол“. Инициативата ще се проведе съвместно с фондация „Очи на четири лапи“ и цели набиране на средства чрез рециклиране на станиол.

В България има 18 000 слепи граждани, а на Балканите те са над 200 000.  Кучето водач е ключ към независима мобилност, ново самочувствие, нови нива на лична свобода и активност, ново качество на живот. Кучето водач е партньор, който е до човека 24 часа в денонощието, и който живее, за да му е полезен и да го обича.

Идеята за кампанията идва след проучване на световните практики „how to start the guide dogschool”.

Възпитаници от две училища и група студенти с радост прегръщат идеята да дадат старта на подобна практика и в България. Амбицията е у младежите да се събуди социална съпричастност и съвместно със своите преподаватели и родители да развият съзнателно кампанията и да я наложат като значима и престижна кауза, към която дори малките ученици биха се присъединили, за да са полезни. Друга цел на кампанията е да се отличи педагогическият, екологичният и хуманният характер на подобна дейност.

Обучението на едно куче водач продължава около 24 месеца, като се започва от двумесечна възраст на избраното с тестове куче-бебе и се приключва с изпитите за дипломирането му. Кучето водач е най-проверяваното през целия период на обучение служебно куче, защото на него се поверяват живота и сигурността на слепия човек и контрола над процеса на физическото и поведенческото му развитие по време на цялото обучение е изключително строг. Породите с най-висока успеваемост – между 30 и 50%, са лабрадор ретрийвър и голдън ретрийвър, както и кръстоски между тях.

Кампанията „Куче от станиол“  се състои в това на обществени места като училища, университети, библиотеки, заведения и др., да се поставят специални кутии, където хората да изхвърлят опаковките от станиол и след рециклирането им средствата да бъдат вложени в обучение на кучета водачи.

Повече за тази инициатива - чуйте от разговора на Мариана Гомилева с гл. ас. д-р Евелина Христова от НБУ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пикът на Персеидите ни очаква днес

Звездният пик на Персеидите предстои тази вечер. За събитието разказа в предаването "Добър вече, София", инж. Недислав Веселинов. "Тази вечер ще можем да наблюдаваме по 60 падащи звезди на час, посочи той и обясни, че източник на персеидите е прах от кометата "Суифт Тътъл", която на всеки 130 години обикаля слънчевата система, попадайки в близост..

публикувано на 12.08.24 в 17:33

BESCO организира първото издание на "Hall of Fame - Зала на славата на българските предприемачи"

Българската  предприемаческа асоциация (BESCO) организира първото издание на "Hall of Fame -  Зала на славата на българските предприемачи" , което ще се проведе на 11 ноември тази година, съобщиха от неправителствената организация, която  обединява стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с..

публикувано на 12.08.24 в 16:40

Международният ден на младежта ще бъде отбелязан в Банкя

С хип хоп парти на басейн AquaBankya район "Банкя" ще отбележи 12 август – Международния ден на младежта. Събитието стартира в 18:00 ч. 2024 г. с вход свободен. Вечерта посветена на младите хора, е в изпълнение на проектите "Слушай Банкя" 1 и 2, които се финансират от програмата на Столична община "София – град на младите и активните". Предвиждат..

публикувано на 12.08.24 в 16:20

Киберсигурност, или глобален инструмент за наблюдение?

Държавите членки на ООН одобриха вчера първия документ за борба с киберпрестъпността въпреки ожесточената съпротива на защитниците на човешките права, които предупредиха срещу глобален инструмент за наблюдение, предаде Франс прес. След три години преговори и накрая двуседмична сесия в Ню Йорк, "Конвенция на ООН срещу киберпрестъпността" беше..

публикувано на 12.08.24 в 16:07
Руми Илиева

Руми Илиева: "Вместо да се храниш емоционално, дишай осъзнато."

Грижата за тялото е комплексна, тя минава през много неща. Един от пътищата до тялото може да бъде храната. Чрез нея освен хранителни вещества в тялото вкарваме абсолютно всичко. Ако вкараме вредни неща, може да очакваме лоши резултати, ако вкарваме полезни за нас неща, можем да очакваме здраве, това сподели Руми Илиева в предаването "Добър..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник

Поредица от културни събития привличат туристи в Перник през август. Графити майстори се включват в разкрасяване на сиви и неприветливи градски пространства в Перник. По повод Международния ден на младежта, талантливите млади артисти целят да направят миньорския град по-красив и по-цветен. Творбите се очаква да бъдат завършени днес (12..

публикувано на 12.08.24 в 12:18