Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немският институт IFO определи днешното решение на ЕЦБ като "незаконно"

Президентът на водещия немски икономически институт IFO Ханс-Вернер Син отправи остри критики по повод днешното решение на ЕЦБ да стартира програма за покупки на държавни облигации.

Той определи действията на ЕЦБ като "незаконно" държавно финансиране и очаква Европейския съд да разгледа внимателно законността на това решение.

Силно критичните думи не представляват голям изненада като се има предвид, че IFO е водещ институт в Германия, която от дълго време насам е противник на идеята за провеждане на подобна програма за "количествени улеснения" в еврозоната.

Участниците на финансови пазари обаче ще очакват с повишено внимание какво ще каже по въпроса Бундесбанк, след като на днешното заседание на ЕЦБ шефът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман най-вероятно е бил против плановете за покупки на държавни облигации.

В същото време немският канцлер Ангела Меркел, която присъства на Световния икономически форум в Давос, предупреди останалите европейски лидери да не отслабват усилията за икономически реформи след днешното решение на ЕЦБ да пусне "печатницата" за евро, купувайки дългови книжа на вторичния пазар в еврозоната за 60 млрд. евро на месец.

Не ме изненадва, че е имало спорни дебати в рамките на ЕЦБ. Светът вече е добре зареден с парична ликвидност. Независими от това, което прави ЕЦБ, то не бива да прикрива факта, че реалният икономически импулс трябва да дойде от условията, които се определят от политиците, подчерта Меркел.

Давайки висока оценка на напредъка на реформите в Италия и Франция, в същото време тя отбеляза, че европейските правителства ще трябва да бъдат още по-решително при въвеждането на необходимите реформи в техните икономики в момент, когато ЕЦБ има даде още допълнително време, за тяхното осъществяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.