Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът готви нови протести срещу поскъпването на тока

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, цитиран от БГНЕС. Той припомни, че многохилядното множество е поискало оставката на Иванов още на 29 юли, когато бе съвместният протест на синдикатите и работодателите против увеличението на цената на тока.

Според Велев, новата цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Той посочи, че за да не стане това синдикати и работодатели имат общи искания и предложения. Те настояват в първите си работни дни Народното събрание да наложи мораториум за присъединяване на производители на ток, които продават ток по преференциални цени, какъвто има за шистов газ.  Другото искане е да се преразгледа последният закон в енергетиката, който създава условия за следващото неконтролируемо производство на енергия от оборски тор. Бизнес и синдикати искат пътна карта за реформи, които да доведат до там, че България да влезе в средата на класацията в ЕС по добавка задължение към обществото.

Ако исканията не бъдат чути бизнесът, индустрията, работодателите и синдикатите ще организират нов протест през септември. Ще се обърнем към главния прокурор да се самосезира по доклада за Временната анкетна комисия за енергетиката и ще подадем сигнал до Комисията за конфликт на интереси за участие на депутати в енергийни компании", каза още Васил Велев.

Пред програма "Хоризонт" на БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че комисията защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин, каза Иванов. По думите му, в продължение на 2 години бизнесът бил толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара.

В момента с решението на КЕВР цената на тока за българските граждани, които са на регулиран пазар и за бизнеса, който е на свободен пазар, се изравнява. Добавката „задължение към обществото“ става с един и същи размер за гражданите и за бизнеса, обясни още Иванов. Той попита защо бизнесът не протестира, когато при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Бизнесът обявява действията си срещу поскъпването на тока

Четирите национално представителни работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал, БСК, БТПП, Конфведерацията на работодателите и индустриаците в България, ще обявят бъдещите си действия във връзка с поскъването на тока за бизнеса. От 1..

публикувано на 02.08.15 в 10:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

СДВР с акция "купен вот" в кв. "Христо Ботев" – 26 са арестуваните

Специализирана полицейска операция срещу търговията с вот и срещу нарушаването на политически права на гражданите се провежда в София, съобщиха от СДВР. Засилено полицейско присъствие има в кв. "Христо Ботев". Полицейските действия започнаха..

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Къде спира водата в София днес

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Дико Илиев“, жк. „Обеля“ 2, на 22.05.2024 г. се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. „Акад. Димитрий Лихачов“, ул. „Обелски път“, бул. „Ломско..

публикувано на 22.05.24 в 08:31
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността..

публикувано на 21.05.24 в 17:54

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от..

публикувано на 21.05.24 в 15:32

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито,..

публикувано на 21.05.24 в 14:29

Жена е в кома, блъсната от моторист в София

Жена е в кома и в болница след тежък удар от мъж на мотор, станал тази сутрин на пешеходна пътека в столичния център. Инцидентът се е случил на бул. "Васил Левски", а бързо на мястото са се отзовали линейка и патрулен автомобил. bTV съобщи,..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Почитаме св.св. Константин и Елена

Българската православна църква днес почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият..

публикувано на 21.05.24 в 07:42