Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как продавачите по пазарите опазват себе си и стоката от горещините?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Началото на новата седмица ни предлага нова порция високи температури. Над 30-градусовите жеги са огромно предизвикателство за работещите в града, които все още не са намерили спасението по морския бряг или планината.

Особено потърпевши обаче са тези, които трябва да работят на открито, понасяйки всяко покачване на живачния стълб.

Повече по тази тема – чуйте от репортажа на Златина Йовкова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Операция: Плюшено Мече" успя да събере 12 000 коледни подаръка за деца и семейства в нужда

Сдружение "Операция: Плюшено Мече” е в основата на една от най-големите коледни кампании, която подпомага деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства в България. Най-мащабната сред инициативите на сдружението е "Операция: Плюшено Мече”, която с помощта на доброволци в цялата страна прави..

публикувано на 23.12.24 в 15:05

Столичният общински съвет избра временен кмет на район "Искър"

Заместник-кметът на район "Искър" Александър Иванов беше избран от Столичния общински съвет за изпълняващ длъжността кмет на района. Досегашният кмет  Ясен Русев беше отстранен от поста, тъй като не е прекратил участието си в търговска фирма. Според Александър Иванов няма належащи проблеми, с които спешно трябва да се справи в района. Според него..

публикувано на 23.12.24 в 14:27
Проф. Владко Панайотов

Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга - “Корона от превратности”

Проф. Владко Панайотов издаде нова мемоарна книга “Корона от превратности” за превратните моменти и срещи в епохата, през която живя и срещата на две хилядолетия през неговия поглед, за музиката и за научната му дейност, разказа той в предаването “Радиокафе”. Проф. Панайотов е учен, политик и общественик, който от години впечатлява с дейността си в..

публикувано на 23.12.24 в 13:47
Една от творбите в изложбата на Любен Димитров - Сирак Скитник

Ретроспективна изложба показва творбите на Любен Димитров

Декоративно-монументалната българска скулптура през ХХ век в творбите на Любен Димитров показва ретроспективна изложба в Националната галерия "Квадрат 500". Изложбата включва седем кавалетни произведения, собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Художествената галерия в Казанлък и наследниците на художника. Част от..

публикувано на 23.12.24 в 13:14
Галин Георгиев - етнолог от ИЕФЕМ при БАН

Връзката между коледните традиции в България, Украйна и Молдова

Етнографският институт при БАН от години се занимава с българските общности извън граница , включително по-старите български диаспори, както и по-новите. Много изследвания вече са посветени на българите в Молдова и Украйна. “Българите в Бесарабия пазят много старинни елементи на културата, включително в календарната обредност, защото тя се е..

публикувано на 23.12.24 в 10:46

Изложбата „Разкази по… Коледа“ - интересен поглед към няколко теми около Рождество Христово

Чрез изложбата „Готови ли сте за…/Разкази по… Коледа“, екипът на Националния етнографски музей предлага на посетителите съвременен и атрактивен прочит на един от най-светлите празници в годината.  Експозицията проследява как обичаите в старата българска традиция добиват с времето нови форми под напора на историческите промени, моди и политически решения...

публикувано на 23.12.24 в 09:51

Хлябът има огромна символика в нашата култура

Хлябът има огромна символика в нашата култура и е събирателен образ на почти всички традиционни ценности, казва Атанаска Терзийска от “Мрежа хлебни къщи София ”. Пред Радио София тя обясни, че има определени характеристики на обредните хлябове - те трябва да бъдат замесени с бяло брашно, което се пресява три пъти. Освен това се приготвя с домашен..

публикувано на 23.12.24 в 09:11