Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна дупка и суеверие – очаквано добра комбинация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Какво ли не прави липсата на новини! Обикновено по това време на годината в медиите се появяват съобщенията за акула във Варненския залив. Тази година обаче си имаме друга сензация. Повече от седмица българските медии се занимават с бликналата като по чудо вода от кладенец в старопрестолната столица Плиска. Дали е чудотворна? Или пък лечебна? А може би покрай нея най-после ще се оправим?

Предисто(е)рията: В края на юли археолози се натъкнаха на вода в уж пресъхнал кладенец при Голямата базилика вПлиска.Той е бил свещен за траките и българите, и е действал отVIIдоXIXвек, когато османците са го заринали с тонове пръст. 200 години по-късно водата се „събужда”, което накара известен професор по история да обяви, че България ще се оправи. Професорът се уповава на предсказание на баба Ванга, която освен това била казала, че у нас нещата ще потръгнат, когато се възстановят Боянската църква, църквата, "Св. 40 мъченици" във Велико Търново и Голямата базилика в Плиска. Е, условието е изпълнено: църквите са възстановени, водата от кладенеца в Плиска бликна. Сега остава българите да скръстят ръце в скута и да зачакат, как страната ни ще се превърне в райско кътче. Може би за да подсили предсказанието на баба Ванга, въпросният професор поръси с уж светената вода премиера, защото по стар български обичай това щяло да му донесе здраве. Пък той навярно ще се погрижи за това, България да се оправи.

И така вече две седмици темата за водата от Плиска не слиза от телевизионните екрани и вестникарските страници. Във време без значим новинарски поток медиите се надпреварват да гадаят за вълшебната сила на водата. Здравни експерти се заеха да проверяват качествата й и установиха, че високото съдържание на нитрати е по-скоро опасно за здравето, отколкото да лекува болести. А теолозите се заеха да просвещават християните, че една вода става светена едва тогава, когато я освети поп.

Това обаче стотиците туристи, които изведнъж решиха да посетят старопрестолния град, няма как да го знаят – в българските училища продължава да няма предмет вероучение. Ходят по напечените камънаци на Плиска, слънцето прежуря, а те търсят – кой тайно, кой явно – чудотворния кладенец. И пият от него.

Трябва да си много суеверен, за да отпиеш от тази кафеникава мътилка с надеждата, че ще ти донесе здраве и берекет. Но българите очевидно сме суеверни – почти няма народен обичай, който да не се опира на мистични вярвания. А в ежедневието си често чукаме на дърво и си плюем в пазвата – ей така, за всеки случай. Един кмет дори поръси със захар пътищата в общината си, за да се развали злата поличба и да няма повече тежки катастрофи. "Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание", написа в официалното съобщение кметът.

И ако тези дребни суеверия предизвикват усмивка, то един столичен ежедневник накара много хора да изригнат. Въпросният ежедневник реши да изкара някой лев, като бутилира свещената вода и я продава заедно с броя си на големия християнски празник Богородица. Изригна и премиерът, и на редовното заседание на правителството забрани всякакви "комерсиални дейности" с археологическите находки в Плиска. Е, на него му е лесно – нали го поръсиха за здраве. А обикновените хорица пак изтеглиха късата клечка. Остава да чакаме, дали предсказанието на баба Ванга ще се сбъдне. Или ще ни го сбъднат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.