Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови телемедицински устройства ще подпомагат оказването на медицинска помощ от разстояние

Снимка: БГНЕС
След като центърът за спешна медицинска помощ в София вече е база за практическо обучение на младите лекари, те могат да започват на работа в центъра и да са част от колектива, с което ще може да се гарантира и кариерното им развитие. Това обяви министърът на здравеопазването доктор Петър Москов.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев обясни, че екипите са се увеличили от 13 преди година, до 23, а 9 са новите млади лекари, които са били назначени през последната седмица и ще започнат работа до няколко дни. Той обаче допълни, че са нужни още много лекари.

Министър Москов допълни, че се очаква ново повишение на работната заплата на спешните медици през следващата година. Докторите, които работят в спешната помощ в София не пожелаха да коментират дали одобряват обединението на центровете за спешна помощ София-град и София-област и дали повишените възнаграждения ще ги мотивират да работят или ще мотивират повече техни колеги да постъпят на работа там.

Днес в Центъра за спешна медицинска помощ в София беше представено едно от 18-те телемедицински устройства, които са разпределени в центрове из страната, а 3 от тях ще се ползват в София.

Здравният министър Петър Москов обясни, че вече са определени центровете, където ще бъдат разпределени устройствата и служителите ще преминат кратко обучение за работа с тях. Това е апаратура със сериозно количество параметри, отчитаща на място основните жизнени показатели на пациента, които в жива връзка се изпращат и могат да се четат от координационния център, обясни министър Москов. Той добави, че така не е задължително екипът на място да бъде лекарски. По думите му се дава повече сигурност на диагнозата, яснота за нужните бързи спешни действия и е още един начин качеството на спешната помощ да бъде повишено и допълни, че предстои закупуването на още такива телемедицински устройства.

Чуйте репортажа на Ивайло Николов с подробности по темата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Двойно повече екипи, ново оборудване и линейки за Спешната помощ

Центърът за спешна медицинска помощ в София вече разполага с двойно повече екипи. От 12 - 13 екипа, вече те са 20 - 23, 9 са новите млади лекари, както и 18 телемедицински устройства, които са разпределени в различни центрове из страната, а 3 ще се..

публикувано на 03.09.15 в 12:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Българка получи международен приз за романа си "Мръсни дни"

Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман "Мръсни дни" на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата..

публикувано на 12.07.24 в 13:41

Какво трябва да знаем при ремонт на жилището

Лятото е сезонът на ремонтите на домовете. Какви са законовите преустройства на жилищата? Как се случват и какво се изисква за да бъде един ремонт по правилата? От инж. Марин Гергов, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното..

публикувано на 12.07.24 в 12:21
Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Горещо, с възможност за превалявания в отделни райони

Атмосферното налягане ще се понижава и в следобедните часове на деня вече ще бъде малко по-ниско от средното за юли. Днес ще е слънчево и горещо. След обяд над източните райони от страната ще се развива купеста облачност, но само на отделни места..

публикувано на 12.07.24 в 07:15
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и..

публикувано на 11.07.24 в 16:50