Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешно представяне на България на Европейското по борба за глухи

Снимка: bdsf-bg.com

С огромен успех за България приключи Европейското първенство по борба за глухи в Тбилиси, Грузия. В него се включиха 12 български състезатели, сред които изявени спортисти с високи отличия от олимпиади, световни и европейски първенства. Те завоюваха за страната общо 20 медала: 10 при мъжете и 10 при кадетите и младежите. Кадетите и младежите се върнаха на родна земя с два златни, четири сребърни и четири бронзови медала, а мъжете – с три сребърни и седем бронзови. Двата златни медала на първенството за кадетите и младежите бяха спечелени от Панайот Димитров (42 кг) – в свободната и класическата борба.

На това Европейско първенство съревнованията се проведоха в стиловете на свободната и класическата борба за кадети, младежи и мъже. При младежите отборно заехме пето място, при мъжете и кадетите – 3-то място. В първенството участие взеха всички водещи държави в този спорт – всички рускоговорящи страни, Турция и други, съответно конкуренцията беше изключително ожесточена, заяви главният треньор на отбора Денислав Чамишки, който подчерта, че в състезанието са се включили общо 239 участници от 14 държави.

Следващата голяма цел на борците е Световното първенство за глухи през май 2016 г., което ще се проведе в Иран. Това Световно, както и Европейското, са квалификации за Олимпиадата в Турция през 2017 г.

Успешното представяне на българските борци в Грузия е резултат, както на техния упорит труд, така и на активната дейност, развивана от Спортната федерация на глухите в България. Под нейното крило действат спортни клубове в 10 града из цялата страна, чиито редовни членове наброяват 1600 души. На специалната пресконференция, посветена на успешното участие на борците ни на Европейското първенство, председателят на Спортната федерация на глухите в България Николай Николов обяви, че следващата сряда (4 ноември) за Ереван пътува националният ни отбор по джудо на Федерацията на глухите, където също се надяваме на успехи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.