Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите в българския спорт: Армен Назарян

БНР Новини
Снимка: nazaryan.net

Милиони по света се питат: „Как се става звезда?”. Роденият през 1974 г. в Масис (Армения) натурализиран българин Армен Назарян е една от най-ярките личности в българския спорт, прославили страната ни по света, дал, както самият той споделя, всичко от себе си, за да се издига по-често българският флаг и да звучи българският химн. Ето как започва историята на легендата Армен Назарян – бивш национал в класическата борба, днес старши треньор на българските национали:

Като бях малък, бях много палав, много енергичен. На улицата, в училище постоянно се борех, правех бели. Накрая майка ми каза: „Щом имаш толкова енергия, може би е по-добре да те запишем на някакъв спорт!”.

И тъй като батко му тренирал борба, 8-годишният Армен започнал да ходи с него в залата. Още на втория-третия ден започнах да правя хватки, усвоих борбата. Тя просто ми идваше отвътре. Тежах 22 кг. В тази категория нямах много противници – само трима или четирима. Бързо ги надвих и минах в категорията 29-32 кг. Въпреки че бях много лек, надвивах и новите си противници. Така се запалих по борбата, разказва именитият спортист. Само година по-късно на градското първенство за юноши получава първия си златен медал. Това се случва през 1983 г. А през 1996 г., след първия си златен олимпийски медал от Атланта Назарян получава покана от бизнесмена и спортен меценат Гриша Ганчев да се включи в състава на българския отбор „Славия – Литекс”.

Дойдох в България и в състава на българския национален отбор участвах в състезанието за Купа Европа в Москва, където успяхме да заемем второ място отборно, след руснаците. Реших да остана тук и да се боря за България. Обещах да взема много медали за страната, – разказва Армен Назарян.

Със златото от Олимпиадата в СидниЕдва година по-късно с президентски указ той получава българско гражданство. Ето какво разказва спортистът за шеметната си кариера, изградена с много упорит труд и пълно себеотдаване:

През 2000 г. на Олимпиадата в Сидни получих втори олимпийски медал, но все още нямах световна титла. Реших да продължавам напред и да попълня колекцията си със злато от Световен шампионат. И успях да стана световен шампион цели три пъти през 2002, 2003 и 2005 година. През 2004 г. на олимпиадата в Атина станах бронзов медалист, тъй като там съдиите малко ми попречиха. През 1998 и 2003 г. бях признат за Борец № 1 на планетата.

Има за какво! Богатата спортна кариера на бореца, състезавал се в течение на годините в категориите 52, 58 и 60 кг, е изпъстрена с важни отличия: два пъти олимпийски шампион, три пъти световен шампион, шест пъти европейски шампион, два пъти носител на най-високото българско отличие – Златния пояс „Никола Петров” и т.н. Всичките му спортни трофеи се съхраняват в шкаф в хола в дома му. Те са и стимулът двамата му синове – Едмонд и Гриша, да следват стъпките на баща си. Армен се надява, че един ден и те ще донесат вкъщи олимпийски медали. Дъщеричката му Инеса пък предпочита да помага на майка си – красивата и изящна арменка Инга, в домакинството.

Какъв е човекът Армен, какъвто го познават неговото семейство, неговите приятели?


За да си голям патриот, преди всичко трябва да си голям човек. Имам много приятели, обичам моето семейство, което за мен е № 1, обичам децата си, жена си, която е много грижовна и всеотдайна. Имам приятели, които много ме уважават и постоянно ме канят като почетен гост на различни турнири. Дай Боже името ми винаги да се поддържа така на високо ниво, – споделя в края на срещата легендарният български борец от арменски произход Армен Назарян.

Снимки: nazaryan.net




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.