Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

София е домакин на Международната конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени”

По повод световния ден за елиминиране на насилието над жени София ще стане домакин на Международната конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени”, организирана от „Асоциацията за жените адвокати“.

Тя ще продължи от 26 до 27 ноември, като основната цел е да се подкрепи Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие /т.н. Истанбулска конвенция/. Като резултат се очаква да бъде приета обща декларация, в която се планира да се направят конкретни предложения за осъществяване на съвместни мероприятия за превантивна дейност със заинтересовани организации и институции в учебните заведения от различна степен под формата на семинари, разяснителни беседи, брошури, лекции, изяви в медиите и др. форми за разяснение на насилието, признаците за неговото разпознаване, правата на жертвите и институциите, които биха могли да им окажат помощ при нужда и начините на защита. Също така участниците в конференцията ще обединят усилия в разработка на конкретни предложения за обучение на родители и за възпитателно въздействие върху децата без използване на насилие.

Ще бъде направено и предложение за засилено медийно внимание и отразяване на случаи на домашно насилие с цел формиране на активно обществено мнение за нетърпимост към прояви на насилие над жени , както и за промяна на съществуващите културни стереотипи за взаимоотношения между половете и всякакви други взаимоотношения в обществото; Сред целите на конференцията е и разработка на предложения за оказване на психологическа, правна, икономическа подкрепа на жертвите на насилие.


Повече подробности може да чуете от разговора на Мариана Гомилева с адв. Елка Пороминска и  адв. Петя Колчев, от „Асоциацията за жените адвокати“.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07

Ателие в помощ на децата за справяне с критични ситуации, ще се проведе в град Елин Пелин

В разгара на лятото и летните горещини ви запознаваме с инициативата „Аз съм мъничък герой“, която представлява е ателие за подобряване на умението на децата да се справят с критични ситуации, което ще се проведе съвместно с  Община Елин Пелин. Основни теми, които ще бъдат дискутирани: 🔥 Кои са най-честите причини за възникване на..

публикувано на 29.07.21 в 13:30

A.L.E.K.S. представя първия си албум тази вечер в кино "Кабана"

A.L.E.K.S. (Александър Георгиев) е 20-годишен singer-songwriter от Пловдив. От 6-годишен се занимава с музика, пее 2 години във вокална група " Пеещите котенца" , а година след това в Нов музикален център Пловдив . От 9-годишен продължава развитието си в музиката сам, като се самообучава в пеене и свирене на китара, клавири и ударни инструменти..

публикувано на 29.07.21 в 10:57
Генералният директор на БНР Андон Балтаков връчи на групата AIRBAG Голямата награда на Конкурса

„AIRBAG“ спечели наградата в Конкурса „Пролет“ на БНР и отива на фестивала „Евросоник 2022“

Група AIRBAG е големият победител в 52-то издание на Конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет“ 2021 на Българското национално радио. Тази година наградите бяха връчени на галаконцерт в „Арена София“ на Столичния колодрум „Сердика“ с участието на 10-те изпълнители-финалисти. Песента на AIRBAG „Не сме сами“ спечели..

публикувано на 29.07.21 в 10:15

Career Show с онлайн съвети за успешен кариерен старт

На 12 август, Career Show , ще проведе онлайн семинар с практически съвети за успешно начало на кариерата . Експертите ще се опитат да дадат отговори на различни въпроси, като това колко важна е автобиографията при кандидатстване за работа; как (не) трябва да се държим на интервю; как да увеличим шанса си за успех при кандидатстване по обява за..

публикувано на 29.07.21 в 10:04

При какви условия артистите могат да показват изкуството си на публични места в София?

Съгласно наредбата за обществения ред на територията на Столичната община, използването на общински имоти, които са предназначени за общо ползване, за артистични изяви, се осъществява само след издадено разрешение от кмета на района или упълномощено от него длъжностно лице. Това каза в ефира на радио София и.д. зам.-директорът на Дирекция..

публикувано на 29.07.21 в 09:40