Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алековата „гиздава” Витоша – ябълка на раздора между инвеститори и природозащитници

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Я виж, бе Найчо, тая гиздава Витоша, има ли нещо по-красиво от нея в света!” – възкликва Алеко Константинов в началото на XX век. Кръстникът на ски зоната над София едва ли си е представял, че един век по-късно неговата „гиздава” Витоша ще се превърне в ябълката на раздора между инвеститори и природозащитници. Най-старият природен парк в България и на целия Балкански полуостров, Витоша, може да се похвали с над 80-годишна история. През годините на своето съществуване обаче той не се е развил особено много, а част от туристическата база тъне в разруха. Една от причините е липсата на дългосрочна визия за развитието на планината. Мненията покриват целия спектър от „оставете я непокътната” до „модерен ски курорт”.

От центъра на милионна София до пистите на Алеко на 2000 м. надморска височина се стига за час с кола – всяка европейска столица би се гордяла с този факт, но не и когато най-новият лифт е на повече от 30 г. и от години е единственият работещ. Това да се промени иска концесионерът на ски зоната „Витоша ски”, защото по данни на Българската федерация по ски между 70 и 100 хил. софиянци практикуват зимни спортове. Около 1,5-2 млн. души са пряко заинтересувани планината да се ползва пълноценно. Само по линия на ски училищата на Витоша всеки ден през зимния сезон има между 1000 и 1500 деца – твърди вицепрезидентът на ски федерацията Георги Бобев, който е и в управителния съвет на „Витоша ски”. По думите му лифтовете и пистите в планината в момента са в окаяно състояние и крайно недостатъчни.

За съжаление поради остарялата инфраструктура Витоша не е атрактивна за добрите скиори. Но най-важното е всички ние да осъзнаем, че Витоша може да предложи съвременни условия за практикуване на зимни и летни спортове и за пешеходен туризъм само след едно много сериозно обновяване на съществуващата в момента база.

Старият план за управление на парк Витоша, който регламентира дейностите на негова територия, изтече миналата година. В момента тече общественото обсъждане на новия план, който е по-либерален и вероятно ще позволи замяната на съществуващите съоръжения с модерни лифтове. Експертите са единодушни: лифтовете са на повече от половин век и поправката им е практически невъзможна. Освен това новият план няма да позволи разширяването на ски зоната. Въпреки застоя на Витоша и ръждясалия лифт на писта „Витошко лале”, планината има много почитатели сред софийските скиори. Сред тях е и колегата журналист Любомир Бояджиев.

Витоша не е просто парк – дали защитен, народен или национален .Тя е много повече от бял дроб за огромен град като София. Затова трябва да направим всичко възможно, за да съхраним това огромно богатство. Не знам дали хората си дават сметка, какво богатство имаме. Разбирам, че трябва да се поддържат ски съоръженията, но въпросът е как да стане това, и тук мисля, че обикновените хора имат своята дума. Спорът не може да се реши еднозначно – да се строят съоръжения или да не се строят. За мен от тези две крайности ще се роди най-доброто решение. Като скиор любител и жител на София обаче се чудя, защо през всичките тези години не бе направено нищо за поддръжката на съществуващата база.

Отговор на този въпрос търсят от години както любителите на белия спорт, така и природозащитниците. Според тях, още от Алеково време Витоша е планина за пешеходен туризъм, а близостта до столицата я прави атрактивна за ски спорт. Различни анкети показват, че близо 80% от софиянци искат модернизирането на ски зоната, но при опазване на природата. За природозащитниците обаче Витоша със сигурност не трябва да става за високо спортно майсторство.

В подготвяния нов план за управление на парк Витоша изрично е записано, че се отменят категоричните забрани за ново строителство. Ще се регламентират точно определени места, на които ще се развиват спорт и туризъм, включително в унисон с факта, че паркът е част от програмата „София – спортна столица на Европа през 2018 година”. Това очевидно ще развърже ръцете на инвеститора „Витоша ски”.

Не може да се извърши подмяна на съоръженията, когато има пълна забрана за строителство – твърди Георги Бобев. – Подмяната на стари лифтове по закон в момента е ново строителство. Хората могат да се научат да опазват природата само, ако бъдат допуснати в нея.

И тъй като новият план за управление на парк Витоша все още не е приет, по всичко личи, че софийските скиори и тази зима ще трябва да се наслаждават на любимия си спорт навсякъде другаде, но не и на час път от центъра на столицата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.