Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катерачна експедиция „Патагония 2015-2016” започна

БНР Новини
Снимка: личен архив

На 1 декември към Южна Америка отлетя група опитни български катерачи, чиято цел е да атакуват непокорявани върхове в Патагонските Анди, обхващащи южната част от южноамериканската планинска верига, на територията на Чили и Аржентина. В храбрата четворка влизат преподавателят по алпинизъм, планински водач и многократен републикански шампион по алпинизъм Мартин Маровски, който е и ръководител на групата, републиканският вицешампион по алпинизъм Григор Вътев, Виктор Варошкин – автор на едни от най-трудните традиционни спортни маршрути в България, и Руслан Вакрилов – един от най-добрите български екстремни фотографи в областта на катеренето и алпинизма.

Снимка

Снимка

Целите, които са си поставили момчетата до края на експедицията, която трябва да приключи в началото на февруари, са да изкачат гранитни върхове в онази част на света, които, макар и не особено високи – около 3 000 м, са изключително предизвикателство, заради тяхната сложност, и на които кракът на неподготвен алпинист не стъпва. Част от тях ще бъдат изкачени за първи път от българи. Това са гранитният връх с отвесни стени Серро Торре, по маршрута Ragni, изкачван само 30 пъти досега, и някоя от трите гранитни кули на Торрес дел Пайне – „Сините кули”, смятани за едни от най-големите природни красоти в световен мащаб. Също така е предвидено премиерно изкачване по български маршрут към върха Фиц Рой, изкачен за първи път през 1952 г., а от българи – през 2012 г., а именно от Григор Вътев, заедно с Никола Леваков и Дамян Чолпанов.

Снимка

Снимка

За да си представите по-живописно целите на българската експедиция, ще цитираме думите на опитния перуански катерач и дългогодишен инструктор по скално катерене Райнер Солано, който ни сподели:

Серро Торре е известен с едни от най-красивите големи стени в света и като един от най-сложните върхове (разбира се, зависи от коя страна се изкачва). Дори да застанеш в подножието на този колос е привилегия, която малцина могат да си позволят, поради сложността на маршрута. А изкачването се усложнява още повече и от патагонския вятър и променливия климат.

СнимкаСпоред местните хора, тук за един ден можеш да изживееш четирите годишни времена. Това ясно личи от поговорката „Ако не ти харесва времето, изчакай един момент. Може да се промени”. Серро Торре е изкачен за първи път през 1974 г., или 5 години след като човек за първи път е стъпил на Луната.

Момчетата са намислили в рамките на експедиция „Патагония 2015-2016” да направят документален филм, чрез който да споделят с широката аудитория преживяното и уникалните природни красоти на гранитните андски върхове.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.