Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изкуствен сняг и нов лифт Банско откри ски сезон 2016

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Макар и с изкуствен сняг, ски сезонът в България официално е открит. Първи го направиха в Банско, където в събота се събраха любители на белия спорт, за да приветстват по традиция легендарни скиори, които с демонстративни спускания дадоха старта на новия зимен сезон. Както всяка година, на официалното откриване присъстваха единственият за сега петкратен носител на Световната купа по ски и стар приятел на Банско Марк Жирардели и най-добрият български алпиец Петър Попангелов. Специалният гост тази година бе двукратният олимпийски шампион Маркус Васмайер.

Петър Попангелов, Марк Жирардели и Маркус ВасмайерБанско е най-модерният зимен център в Източна Европа – през последните 12 години пиринското градче, сгушено под връх Тодорка, се превърна в търсена ски дестинация. Тази година курортът може да се похвали с нов, шестседалков лифт, а неговата история сякаш разказва историята на ски зоната над Банско. След множество перипетии модерното съоръжение замества 32-годишен лифт, който до преди 12 години беше и единственият лифт, обслужващ две писти. Днес над Банско скиорите могат да избират между трасета с различна трудност и обща дължина около 70 км. Но подмяната на стария ръждясал и опасен лифт години наред срещаше отпора на природозащитниците, които се противопоставят на всякакви строителни дейности в планината. Конфликтът между инвеститорите и екоактивистите не е уникален за България. „Навсякъде по света има такива проблеми” – коментира Марк Жирардели, който е съветник на българското министерство на туризма.

СнимкаВярвам, че българското правителство е разбрало, че без модернизация на инфраструктурата успешен туризъм не може да има. Ски зоната над Банско е факт и според мен в този спор трябва да се чуе гласът на хората от Банско и региона, защото туризмът е техният поминък. Развитието на курорта е изключително важно за бъдещето му – смята Жирардели.

За популярността на курорта допринесоха и редица стартове за Световната купа в алпийските ски, превърнали се в магнит за публиката както в България, така и за милионите телевизионни зрители по света. Един от звездните герои на „белия керван” е Маркус Васмайер, двукратен олимпийски шампион от игрите в Лилехамер през 1994 г. Германецът подари на Банско талисмана си – медальон, на който е изобразен скандинавският бог на зимата Улер. За първи път талисманът се появява през 1894 г., когато е основан първият ски клуб в Лилехамер. 100 години по-късно Васмайер печели двете си олимпийски титли именно в норвежкия ски център. Звездата на бундестима посещава Банско не за първи път, но продължава да е приятно изненадан от отношението на хората към планината и ските. Тук хората изпитват истинска радост от това, да са сред природата – казва Васмайер. Не така приятна обаче за него е атмосферата в града.


Не ми допада смесицата от стар град и нови хотели. Банско би спечелило много повече и би се превърнало в знаков курорт, ако запази автентичния си дух и старите традиции
– смята Маркус Васмайер, който от години инвестира в реставрацията на стари къщи в родното си село в Бавария и е успял да съхрани цяло етнографско селище. Когато копираш стила на безвкусни курорти в Америка или Западна Европа, неизменно се превръщаш в безлично място. Никой не би искал да отседне в хотел, които му напомня панелките в предградията на бившия Източен блок. Банско трябва да покаже, че има история и култура, защото това е ценно, а и привлича по-висок клас посетители. В ски зоната всичко е направено изключително професионално. Така трябва да бъде и в града.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.