Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа по български в Бразилия

БНР Новини

Бен ПоповПо данни на българския референт за Бразилия в Министерството на външните работи, днес в далечната латиноамериканска страна живеят 3000 българи, но действителната цифра е доста по-голяма. По-голямата част от тях живее в щата Сао Пауло, разказа в интервю за „Радио България” Бен Попов, който живее в Бразилия от 16 години и е координатор на българската общност в Сао Пауло – най-големия град в южното полукълбо.

Дори далеч от родината, нашите сънародници поддържат българската традиция жива. На празничната им трапеза винаги има коледна и новогодишна пита или баница с късмети, която децата очакват с голямо нетърпение. Бен Попов изрази надежда, че през 2016 г. тежките проблеми, свързани с политическата и икономическата ситуация в Бразилия ще бъдат решени по положителен начин, което ще рефлектира както върху бразилците, така и върху българската общност там. Той пожела и на българите в родината по-успешна нова година.

На 19 декември в една от емблематичните  сгради  на Сао Пауло – Варанда Копан, се състоя коледното тържество на българското училище в Бразилия. Учениците изнесоха рецитал с коледни  стихове на български поети. Коледното тържество на единственото в Южна Америка българско училище, което в началото на новата година ще навърши 7 години от своето основаване, завърши с дегустация на българска коледна баница, погача, баклава и родни кулинарни деликатеси. Това ни разказа Михаил Кръстанов, директор  и основател на Българско училище в Сао Пауло към посолството на Република България в Бразилия. Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия