Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Сан Хорхе: През 2015 г. направихме много за разширяването на отношенията между България и Куба

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 1-ви януари Куба отбелязва своя национален празник. По този повод се срещнахме с нейния посланик в България Педро Пабло Сан Хорхе, за да научим повече за пътя, изминат от страната през последната година, както и за развитието на връзките между България и Куба.

Следва да отбележим, че изминалата 2015 г. бе изключително наситена откъм събития в двустранните ни отношения. Със серия мероприятия беше отбелязана 55-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Куба. През ноември българският министър на икономиката Божидар Лукарски, съпроводен от бизнес делегация, посети международния панаир FIHAV в Хавана – най-важното търговско изложение в Карибския басейн. Това бе първата визита на български министър в Куба след дългогодишно прекъсване на икономическите контакти. Бе оповестено, че български предприятия започват разработването на медно находище и изграждането на хидросъоръжения в латиноамериканската държава, а министър Лукарски заяви: Готови сме да отворим нова страница в икономическите си отношения с Куба. На въпрос за това, кои са били най-важните събития за Куба през изминалата 2015 г., посланик Сан Хорхе посочи:

Сред акцентите беше решението на президентите Раул Кастро и Барак Обама да започнат преговори за възстановяване  на отношенията между Куба и САЩ. Този процес, започнал на 17 декември 2014 г., получи голям отзвук не само сред кубинския народ, но и в целия свят. В резултат на преговорите, след 54-годишно прекъсване бяха възстановени дипломатическите отношения между двете страни. Считаме, че това е много важен процес, който още не е приключил. Все още има важни въпроси, които трябва да бъдат решени за пълното нормализиране на двустранните отношения. Сред тях е ембаргото на САЩ спрямо Куба, което продължава над 50 години и има много негативен ефект върху икономическото развитие на страната ни. Трябва да бъде решен и въпросът с връщането от САЩ на територията, на която се намира американската военноморска база на острова. В същото време имаме напредък в сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция, наркотрафика и трафика на хора.

Относно процеса на актуализация на икономическия модел в Куба, започнал преди около десет години и целящ постигане на устойчиво икономическо развитие, посланик Сан Хорхе разказа следното:

Извършваните икономически промени не целят приватизация. Това са структурни промени за повишаване на ефикасността на нашия икономически модел. Беше приет нов закон за чуждестранните инвестиции, насърчаващ проекти и смесени фирми в сфери, важни за кубинската икономика. Този закон бе представен и на български компании с интерес към инвестиции в Куба. Беше приет също закон за създаването на специална икономическа зона на запад от Хавана, в която вече има много чуждестранни инвеститори. Работи се и в посока на предоставянето на по-голяма автономност на кубинските предприятия.

Ето как дипломатът отговори на въпроса на „Радио България” за развитието на българо-кубинските отношения:

Мисля, че можем да говорим за отношенията между Куба и Европейския съюз и в рамките на тези отношения – за отношенията между Куба и България, като член на съюза. Известно е, че в момента Куба води преговори с Европейския съюз по споразумение за сътрудничество, което ще бъде много важно, както за Куба, така и за страните-членки на ЕС. Споразумението касае политическия диалог, търговското и икономическото сътрудничество. Считаме, че още догодина то ще може да бъде подписано. Що се касае до сътрудничеството между Куба и България, през тази година направихме много за разширяването и укрепването на нашите отношения. Когато България беше социалистическа държава, тя бе сред основните ни политически и икономически партньори. Въпреки промените, настъпили в Куба и България, сътрудничеството между страните ни може да се развива. Много важно беше посещението на министъра на икономиката на България Божидар Лукарски на международния панаир в Хавана през ноември. В рамките на срещите на министър Лукарски с кубински министри и институции бяха обсъдени въпроси, свързани с разширяването на двустранното сътрудничество.

Посланикът посочи, че вижда възможности за разширяване на сътрудничеството в образованието, спорта, културата, здравеопазването, фармацевтиката, биотехнологиите, селското стопанство, енергетиката, туризма.

В края на срещата запитахме посланика какво го е изненадало при срещата му с България и как той възприема страната ни сега, една година след пристигането му в София:

На първо място приятно ме изненадаха приятелските чувства на българите към кубинския народ, споделяни не само от хора, които са били в Куба или по някакъв начин са свързани с нея. Впечатлен съм от това, колко общи черти има между българите и кубинците, както и от красотата на българската природа, която е изключително разнообразна – с море и планини. Очарован съм от българската кухня, която според мен е сред най-добрите в света – от питките, баницата, българските салати и ракията. И, разбира се, от любезността на българите, което улеснява работата на всеки дипломат, – сподели посланикът на Куба в България Педро Пабло Сан Хорхе.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.