Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С боб и леща срещу глобалното затопляне или какви са естествените алтернативи на месото?

В четвъртия курс „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ на Училища за готвене на За Земята ще научим как бобовите като пълноценна и здравословна алтернатива на месото могат да ни помогнат да намалим съществено екологичния си отпечатък. Има и още една причина да посветим цял курс на тях - 2016-та е обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Природата е създала много по-приемлива алтернатива от месото на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са основателни причини да предпочетем тази храна пред месото. Заедно с нашите лектори от За Земята и Slow Food България ще се запознаем с хранителните ползи от бобовите, ще научим повече и за разнообразието на тези култури в страната и по светa, и не на последно място защо тази храна има почти пренебрежително въздействие върху околната среда.Михаела Белорешка, която е гост-готвач, ще сподели с участниците на курса полезни съвети за по-бързи или бавни разнообразни бобови ястия.

Основната причина за промените в климата е натрупването на парникови газове в атмосферата. Увеличената им концентрация води до повишаване на температурите на планетата. Интензивното животновъдство е втория най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При храносмилането на повечето преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако животновъдството не се беше превърнало в огромен бизнес, който изцяло промени начина на хранене в т.нар. развит свят.

Въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехрана на голяма част от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно в малки и семейни стопанства.

Курсът „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ ще се проведе на 23 февруари от 19:00 до 22.00 часа на ул. "Кораб планина" 8.Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Къщата на арх.Фингов

Домът на арх. Фингов

Къщата на архитект Георги Фингов на ул. Шипка 38 и едно сецесионно бижу до „Цар Освободител“: С този дом е свързан и един от големите му банкрути. Каменната глава според легендите е майката на масоните, в чиято ложа е бил самият той. Днес елегантната постройка е сред най-тъжните гледки и надеждата умишлената разруха да бъде прекратена още не е..

публикувано на 18.09.21 в 15:55
Петко Р. Славейков

Адресите на любовта и Петко Славейков

Петко Славейков имал две жени накуп Веруюто на палавия поет било „Жените са дяволи, които ни проваждат в пъкъла през райските врати” Възрожденският поет и просветител Петко Рачов Славейков познава твърде късно истинските чувства, при това като участник в любовен триъгълник. Той е отдавна женен за Иринка, от която има осем деца, когато се..

публикувано на 18.09.21 в 13:55

Истории с истории

Изследователската игра "Квартални истории" е обиколка на (не)познатия периметър между булевардите „Дондуков“, "Васил Левски“, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Отиваме да търсим кварталните потайности. Подробностите - в интервюто на Мария Бояджиева със Зорница Петрова от Move.bg: "Стремим се да променяме и вдъхновяваме хората, да създаваме благоприятна..

публикувано на 18.09.21 в 11:30

Ягодово? Малиново? Не, от 115 г. е Красно село

Празник на район „Красно село“ пред Народния театър – подробности в интервюто на Мария Бояджиева с Веселин Кирев, заместник кмет на района:  "В 1906 първите заселници на тези градини, чифлици и вили отиват при Вазов да го молят да даде име на мястото и сред предложения като Ягодово, Малиново и Нова Бояна се спират на Красно село. Отбелязването ще е с..

публикувано на 18.09.21 в 10:40

Тату експо премахва границите

Започва Bulgariа Tatoo Expo – интервю с организатора му Веселин Замфиров: "Над 80 участника от страната и чужбина ще татуират на място. Посетителите могат да намерят точния човек да си направят нещо красиво. Всеки татуист има стил и предпочитания за работа. Има традиционен, нео-, японски и други стилове. Важно е да се намери контакта, за да може той..

публикувано на 18.09.21 в 10:25
Планинска маркировка

И да се намокриш малко е част от планинарството

С какво лошото време променя плановете на практическото обучение по изграждане на лятна маркировка в Люлин планина - подробности с инж. Васил Николов – член на управителния съвет на Български туристически съюз: "Въпреки мокрото време, ще слагаме само табели, маркировка с боя няма да бъде полагане. Имаше вече обучение с Васко Груев, един от..

публикувано на 18.09.21 в 09:50
Жлъч, Гена и Григовор

Оснобял ли е Григовор?

Илия Григоров - Григовор пред микрофона на Елена Пъневска: "Не съм легендарен, но благодаря. Съжалявам, че не успях да се видя с всички - извинявам се публично, но има време за всичко. Намирам кусури на старите си неща. Нормално е да не ги харесвам, но е нормално хората да ги харесват. Опитвахме се да сме нестандартни рапъри. Малко съм оснобял. Това се..

публикувано на 18.09.21 в 14:55