Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на здравеопазването е в мобилните приложения

Две са основните причини търсенето на услуги в здравеопазване да се увеличава в следващите години. Едната е, че световното население ще застарява все повече, а другата - че се увеличава средната класа в световен мащаб. Около тази теория се обединиха участниците във форума „Мегатенденции в здравеопазването“, който се проведе днес в столицата.

Очакванията са, че до 2025г. над един милиард от населението в световен мащаб ще бъде над 65 годишна възраст. Средната продължителност на живота в момента в Европейския съюз е 80 години. В България живеем средно по 74 години, а в началото на класацията са жителите на Монако с 89 години и половина живот. Това каза по време на форума Светлин Кръстанов - мениджър в консултантска фирма.

Прогнозите са, че до 2030 година 65% от населението в света ще бъде от средната класа. Това означава, че все повече хора ще живеят в градовете. Това пък от своя страна води до по-заседнал начин на живот, по-голяма склонност към напълняване, повече болести. Търсенето на услуги в здравеопазването автоматично ще расте, каза Светлин Кръстанов.

Оказва се, че бъдещето на здравеопазването е в мобилните приложения: като се започне от елементарни неща като спортните гривни, които измерват крачки и изгорени калории и се стигне до сензори като лещата, която се слага в окото и измерва глюкозата на диабетиците. Новите технологии спомагат за мониторинга на състоянието на пациентите и най-вече за процесите на превенция.

Чуйте повече по темата от репортажа на Ана Попова.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко