Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите на Столичната община са насочени към инфраструктурата и в образованието

Снимка: БТА

Приоритетите на Столичната община са насочени към инвестиции в инфраструктурата, която да гарантира по-чиста околна среда и в образованието. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на работна закуска, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара, съвместно с Френско-Българската индустриална и търговска камара, предаде агенция "Фокус". „За нас е изключително важен диалогът с бизнеса, особено в началото на новия мандат", заяви Фандъкова и добави, че вече няколко години екипът й работи за разрешаването на проблемите в града. „Създаването на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции само по себе си говори какъв е фокусът на работата ни през следващите години, как го виждаме ние и този фокус напълно се подкрепя от Столичния общински съвет", посочи още Фандъкова.

Целта на срещата е представителите на двете Камари да се запознаят с програмата на Столичната община за инвестиции и иновации, както и възможностите за участие в бъдещи проекти.

Столичната община планира близо 80% рециклиране и оползотворяване на отпадъците, каза още кметът. Тя отбеляза, че вече  изградена най-голямата инсталация за обработка на отпадъците и така е финализирано изграждането на интегрираната система за преработка на отпадъци, която включи модерно съвременно депо за отпадъци, две инсталации за преработка на зелени и на хранителни отпадъци на "Хан Богров", които, по думите на кмета, имат вече своите много сериозни резултати.

Фандъкова припомни, че миналата година бе пусната в експлоатация и най-голямата инсталация - тази за механично и биологично третиране на битовите отпадъци. Резултатите, по думите й, са факт - производство на електроенергия, висококачествен компост, който се търси и реализира на пазара в цялата страна, и максимална възможност за рециклиране на отпадъците, като инсталацията предвижда около 50% рециклиране на отпадъците. Заедно с другите производства към момента се планира близо 80% рециклиране и оползотворяване на отпадъците. "Подготвяме нова инсталация, за да завършим целия този цикъл, за да можем да кажем, че в София отпадъците са ресурс, а не са проблем", допълни Фандъкова.

Вече 8 общински детски градини и едно училище в София се отопляват с възобновяеми енергийни източници, посочи още  Фандъкова. Тя отбеляза, че през последните години се работи много и за енергийната ефективност на общинските сгради, като по-голямата част са училищата и детските градини. "Насочихме усилията си най-напред към сигурността на сградите, а след това инвестирахме в цялостна енергийна ефективност и над 95% от сградите са с частични мерки, а над 150 сгради са с цялостни мерки за енергийна ефективност", каза още столичният кмет.

"Проект, насочен към по-чиста околна среда, е строителството на метрото, който е един много успешен и се реализира с европейски средства, местно, национално и общинско съфинансиране", заяви Фандъкова. По думите й, със свързването на Летище „София” и Централна жп и автогара, се създават условия за развитие на туризма и туристическия бизнес.

"През последните години инвестирахме чувствително в реновирането и отварянето на паркове, които са били затворени за посещения - такъв са паркът на Военна академия и парк "Врана". Тази година предстои да открием и първият нов парк - парк "Възраждане" в "Зона Б-5", посочи кметът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч. Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“ се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и показва оригинални архивни документи и..

публикувано на 12.09.24 в 19:09

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално поносима..

публикувано на 12.09.24 в 12:34

Изложба с историите на емблематични софийски къщи - в Централните хали

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София. „Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата. Всички лични истории са..

публикувано на 12.09.24 в 12:31

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в кв. "Люлин"

Патриарх Даниил ще посети новостроящия се храм "Св. патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин". В най-големия жилищен комплекс у нас има само един храм с много малки размери. По проект новият храм, ще бъде най-големият по площ в България през последните 35 години. По случай посещението на патриарх Даниил от 12.00 ч. на обяд е..

публикувано на 12.09.24 в 11:15

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев,..

публикувано на 12.09.24 в 08:25

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12