Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди "Икар" на Съюза на артистите в България

 "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала", копродукция с фондация "Аполония", спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл. За главната роля в представлението статуетката заслужи актрисата Анастасия Лютова.
  Годишните награди "Икар" на Съюза на артистите в България /САБ/ бяха връчени снощи на тържество в Народния театър "Иван Вазов" по случай Международния ден на театъра - 27 март.
  Празничният спектакъл беше озаглавен "Театър без граници". По думите на режисьора Стоян Радев церемонията "Икар - 2016" е посветена на изпитанието пред човешкия дух, на усилието да бъдат съхранени неговите сили в борбата за свободно и хармонично съществуване, дори когато решаването на проблемите започва да се свързва с все повече  ограничения и затвореност. Дузина статуетки "Икар" и огромни криле бяха основните елементи в сценографията на Мира Каланова. Видеоклиповете за представяне на номинациите бяха "широкоекранни" и създаваха впечатление, че откъсите от спектаклите се играят на живо.
  Куфарите бяха основен реквизит в представените на тържеството откъси от балетния спектакъл "Българска токата" на Мила Искренова в Софийската опера и балет по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев.
  С куфар се появи в началото на церемонията и водещият Валентин Ганев. Той отбеляза, че както на "Оскар"-ите, и на "Икар"-ите няма номинирани чернокожи актьори. После се спря на темите на празничния спектакъл -  миграцията и театралната реформа. Водещият гарантира възможност за свободно изразяване на мнения по проблемите, разчитайки на вкуса на всеки  да прецени дали и как да го направи.
  Валентин Ганев се изяви и като китарист заедно със Слав Бистрев с класически рокпарчета - на "Ролинг стоунс", "Дийп пърпъл", "Пинк флойд" и други. За празничното настроение допринесоха и ученичките на оперната прима Дарина Такова с фрагменти от "Кабаре "Барок". 

 "Лив Щайн" от Нино Харатишвили на Крис Шарков в Малък градски театър "Зад канала", копродукция с фондация "Аполония", спечели "Икар - 2016" за най-добър спектакъл. За главната роля в представлението статуетката заслужи актрисата Анастасия Лютова. 
  Леонид Йовчев взе "Икар" за главна мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон на Ани Васева и Театралната група "Метеор" и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов на Иван Добчев в Народния театър.  Театралната група "Метеор" - Ани Васева и Леонид Йовчев, получи и специална награда от комисията по номинациите за "Икар - 2016" - "за оригинални търсения в областта на театралния език".
  "Икар - 2016" за режисура е присъден на Явор Гърдев за две постановки в НДК - "Квартет"  по Хайнер Мюлер и "Чайка" от Чехов в Театър "Азарян".   
  При поддържащите роли победителите са Валентин Ганев за Никола Гешев в "Гео" и четирите актриси  в "Театър, любов моя!" от Валери Петров в Театър 199 "Валентин Стойчев" - Касиел Ноа Ашер, която е и режисьор на спектакъла, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова. Те отделиха специално място в благодарностите на своя професор - Крикор Азарян.
  Валентин Ганев се пошегува, че едвам е уредил "Икар"- а си с председателя на САБ Христо Мутафчиев, и обяви, че предоставя финансовата част от наградата за социалния и здравния фонд на съюза. Актьорът каза още, че много харесва Вежди Рашидов като скулптор, но го помоли в ролята си на министър на културата да не прилага към различните изкуства основния принцип в скулптурата - да се отнема.
  Носителите на специалните награди на САБ бяха аплодирани продължително на крака от всички присъстващи на празничния спектакъл.
  Проф. Надежда Сейкова, съпроводена от учениците си Мария Каварджикова и Владимир Карамазов, благодари на САБ, че най-после дава награда за театрална педагогика. Първите носители са тя и проф. Николина Георгиева - един от основателите на обучението по куклен театър у нас, прославила родното куклено изкуство по света, за което й бе присъдена още една награда - от АКТ-УНИМА. Отличията бяха връчени на дъщеря й.
  "Театралната педагогика е сложна професия. Много е отговорно да формираш творческата личност, да й помогнеш да намери своя път - не е лесна работа", каза проф. Сейкова. Тя се занимава от 61 години с преподаване и заедно с постановките си като режисьор е "отгледала" близо 400 актьори.
  "Не всички издържаха в тази прекрасна и трудна професия, но имам и много известни възпитаници, които ме обичат, като Мария Каварджикова, която ме нарича "маминко". Това е много ценно за мен, особено след като загубих двете си дъщери, които също бяха преподавателки. Оказа се, че имам много театрални деца, които ме обичат. И аз също ги обичам", каза проф. Сейкова. Тя благодари специално на Христо Мутафчиев, който я е подкрепил и морално, и финансово в най-трудните й моменти, и предостави парите към награда на САБ - "за други колеги, които сега се нуждаят повече от тях". Надежда Сейкова се върна в спомените си към първата си среща с Крикор Азарян, когато е била начинаещ асистент. Говори за любовта, с която е работил с актьорите и с която трябва да бъде запомнен, както и останалите, които вече ги няма.
  "В този ужасен и труден живот  да има повече празници в театъра, за да стопляме зрителя от сцената, и поне в театъра да създадем един по-красив живот", пожела проф. Сейкова.   
  Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов разиграха малък откъс от спектакъла си "За теб" от Яна Борисова в знак на почит към Петър Попйорданов - Чочо, удостоен посмъртно с наградата за чест и достойнство.
  "Чочо посрещаше с чест и достойнство и доброто, и лошото. Ще дам наградата на нашата дъщеря Катерина - като стимул  да израсне добър, обичащ, себераздаващ се човек като баща си", каза съпруга на Петър Попйорданов на церемонията.
  "Няма да ви държа на крака да ми ръкопляскате 50 години - от близо толкова съм на сцената", каза  Илка Зафирова, която получи "Икар - 2016" за изключителен творчески принос към българския театър. "Исках да кажа много умни неща, но по пътя ми се изгубиха. А и когато си последен на такива тържества, преди тебе всичко вече е казано. Важното е никога да не забравяме, че театърът е по-голям от нас, театърът е спасителят", каза актрисата.
  Тя благодари на първия си преподавател - проф. Моис Бениеш, и на всички учители - специално на проф. Сейкова, макар да не й е преподавала, и на всички хора, които е срещала по пътя си и са я изградили като личност и актриса - в театрите във Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Театър "София" и най-любимия й - Малък градски театър "Зад канала", в който е от 25 години. Букет и специални поздравления от трупата й поднесе Луиза Григорова.
  "Благодаря на САБ, на журито и най-вече на вас, публиката - за усмивките, цветята, аплодисментите, защото без вас . . ." - завърши през сълзи Илка Зафирова.   
  Отличените дебютантки на "Икар - 2016" са Боряна Братоева и Мила Люцканова за "Сестри Палавееви" по едноименния роман на Алек Попов, съавтор на драматизацията с Деляна Манева, постановка на Елена Панайотова в Пловдивския театър.
  "Икар -2016" за майсторско техническо осъществяване заслужи "На ръба" - авторски спектакъл на Александър Морфов в Народния театър, за сценография - Марина Райчинова за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул на Стайко Мурджев в Пловдивския театър, за музика в спектакъл - Константин Цеков за музикална преработка и интерпретация на живо в "Последен квартет" от Ярон Зилберман, копродукция на Врачанския театър и Театралната работилница  "Сфумато".
  Актьорът Малин Кръстев получи признание като драматург - за "Семеен албум". Наградата за критически текст взе Йоана Спасова-Дикова за  книгата си "Мелпомена зад желязната завеса".
  "Икар - 2016" за най-добър куклен спектакъл спечели "Семейство Замза"  по Франц Кафка на Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Кукления театър в Сливен и "Сфумато". Сценографията, куклите и костюмите в представлението донесоха наградата за индивидуално постижение в кукленото изкуство на Петя Караджова.
  Останалите лауреати на "Икар - 2016" са Иво Димчев - за съвременен танц и пърформанс - за "Operville" в Театър "Азарян" и "Фейсбук театър" в ДНК, Николай Николов - "Златен глас" за дублаж - за Ред в "Черния списък", Живко Петров - за съвременна българска музика - за соловия му албум "After4", трупа "Росиели" - за принос към вариететното изкуство, Иво Сивков и Мария Косоребрикова - за принос към цирковото изкуство.
  Заместник-министърът на културата Боил Банов връчи наградите за най-успешен маркетинг и мениджмънт на Сливенския куклен театър и на Пловдивския драматичен театър.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20