Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречията между управляващите се множат, обществената им подкрепа не спада

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Днес, в първия ден на новата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проект на правителството за изменения и допълнения на Закона за МВР. Вчера, скоро след като парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли проекта, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви пред БНР, че няма да се откаже от него. „За“ проекта гласуваха само депутатите от ГЕРБ, но и те, според парламентарния им лидер Цветан Цветанов, също са били против, но го подкрепили от „политическа лоялност”. Кураж за упорството на Бъчварова даде премиерът Бойко Борисов като настоя предложенията за промени да влязат в пленарна зала час по-скоро, въпреки злополучното развитие на равнище комисия. Председателката на парламента Цецка Цачева увери, че така ще стане, вероятно от политическа лоялност и тя.

Друг епизод на напрежение между управляващите имаше и преди по-малко от месец, когато парламентарната група на ГЕРБ настоя премиерът да й даде обяснения защо партията „Демократи за силна България” /ДСБ/ е търпяна във властта. Мнозина в ГЕРБ смятат, че назначените в управлението хора на ДСБ трябва да бъдат освободени, след като партията им избра да бъде опозиция. И не без основание, защото след една година участие в управляващата коалиция ДСБ реши да не подкрепя правителството и се ориентира към създаване на антикорупционен съюз срещу него, без обаче да се оттегля формално от коалицията „Реформаторски блок”, партнираща на ГЕРБ в управлението. Премиерът Борисов затвори спора заявявайки, че на фона на терора в Брюксел вътрешните проблеми с ДСБ не заслужават коментар и не му се занимава с „бракоразводни дела“. Сигурно пак от политическа лоялност, депутатите приеха и тази позиция.

В началото на годината заради драматични противоречия около съдебната реформа, в знак на несъгласие с нея оставка подаде министърът на правосъдието Христо Иванов. Днес заради противоречия в здравната реформа се настоява оставка на здравния министър Петър Москов, излъчен от ДСБ, но той не я дава, а и премиерът не му я иска. Логично би било да допуснем, че при толкова бъркотия и противоречия за толкова кратко време популярността на управляващите ще намалее, а на опозицията ще се повиши. Социолозите обаче регистрират обратното. Според най-нови данни на „Екзакта рисърч”, ГЕРБ продължава да е водеща политическа сила с подкрепа от 24,3%. Най-голямата опозиционна сила – БСП, е втора по популярност, но с едва 13,2%. Макар да е разединен, малкият партньор на управляващата коалиция, Реформаторският блок, е почти равен по подкрепа (5,5%) с обичайно третата парламентарна сила ДПС (5,7%). Така е, защото на политическия хоризонт продължава да няма алтернатива на ГЕРБ. От предконгресни изявления на лидера на БСП Михаил Миков разбираме, че социалистите тепърва ще се утвърждават като опозиция, която да е алтернатива на управлението. Алтернатива не е и разцепилото се ДПС, критикувано от собствените му дисидентите като „гордиев възел на корупцията, олигархията и проруските интереси” в България. Не могат да са алтернатива и националистите – „Атака” няма как да печели електорат с лидер, който е осъден за хулиганство, а националистите от Патриотичен фронт са фактически съюзници на днешното управление. Въпреки противоречията и неудачите подкрепата за управляващиге се запазва от опасения, че без тях нещата ще станат по-зле.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.