Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отцепниците от ДПС шумно излязоха и шумно се връщат в политическия живот

БНР Новини
Снимка: БТА

По-малко от четири месеца след изключването му от ДПС, бившият председател на движението Лютви Местан изпълни намерението си да създаде нова партия. Под името „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” /ДОСТ/ в неделя се появи нова формация, на чиято учредителна конференция лидерът й Лютви Местан неколкократно критикува ДПС, чийто ръководител бе до не отдавна. Нарече либерализма му „фалшив” и обвини ръководството на движението, че е поставило българската демокрация в плен на корупцията, олигархията и проруските интереси. Обвини и държавните институции за това, че вместо да защитават публичния интерес, обслужват частни и олигархични интереси.

Учредяването впечатли силно обществеността с внушително присъствие на представители на партии и организации от съседна Турция. Бяха представени Партията на справедливостта и развитието на президента Реждеп Ердоган, опозиционната „Републиканска народна партия”, крайно дясната „Партия на националното движение”… Този факт показва пренебрежение към ширещите се в България съмнения и обвинения за обвързаност, а дори и зависимост на Местан от политически фактори в южната съседка. Представител на турската „Партия на националистическото движение” скандализира обществеността, заявявайки при учредяването на ДОСТ, че „където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата Родина”. Така той недвусмислено показа, че възприема нововъзникващата партия като етническа. Към широкото възмущение, предизвикано от изявлението, се присъедини дори вицепрезидентът Маргарита Попова, която публично упрекна президентството, от което е част, както и външното министерство, че не са реагирали по въпроса. Националистическата партия ВМРО призова съда да не регистрира ДОСТ, за да не се появи в България нов политически субект, който ще отстоява чужди интереси. Според националистите, ДОСТ би водила страната към босненски или македонски сценарийна религиозно и етнически разделено общество, и изобщо не е евроатлантическа, както твърди, а протурска и проислямистка формация.

На учредителната си конференция Лютви Местан заяви, че с ДОСТ „започна обратното броене за ДПС”. От това се подразбира, че новата формация ще се стреми към подкрепа от традиционния електорат на движението, който е съставен основно от етнически турци. Според проучване на социологическата агенция „Галъп” за ДОСТ, още преди новата партия да е регистрирана над една четвърт от привържениците на ДПС твърдят, че ще гласуват за нея. На парламентарните избори през 2014 г. ДПС взе 14,84 % от гласовете, и ако наистина партия ДОСТ вземе над една четвърт от неговия електорат тя би се оказала много близо до минимума от 4% за влизане в парламента. Това подсказва, че на политическия хоризонт в България се появява нова сила, която трябва да бъде възприемана сериозно – ако не за друго, то заради потенциала си да прекрати традиционната роля на ДПС като балансьор в политическия живот на страната. Премахването на този балансьор предполага съществена промяна в статукво, което от години владее в страната, и не би било лесно и безболезнено. Лютви Местан разбира това и не случайно твърди отсега, че партията му ще работи във враждебна политическа среда, защото „учредяването й засяга много сериозни геополитически, икономически, корпоративни и олигархични интереси“. Въпреки това, новият лидер е сигурен, че ДОСТ няма да остане в изолация, а ще бъде желан партньор за всяка политическа сила, която цели страната да бъде реформирана. Дали наистина ще е така?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.