Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Храна за размисъл" - един по-особен поглед към важните неща в живота

Таратор със статистически данни и вечеря със „спасени” храни са част от събитията в първото издание на „Храна за размисъл”. Между 13 октомври и 6 ноември в София ще се проведат серия от инициативи, които имат за цел да разгледат важни обществени теми, представени чрез храната и храненето.

Храната  е гориво, навик, основна потребност, върховно удоволствие и мощен посредник. Чрез нея хората говорят за себе си, за своите семейни или национални традиции и култура. Храната е начин да изразяваме отношението си към проблемите и противоречита на обществото. Фондация Credo Bonum поставя основите на най-новия си ежегоден проект „Храна за размисъл” с темата за храната като едно необозримо поле за обсъждане на важните теми в живота на всеки човек.

Проектът ще стартира на 13 октомври с изложбата „Голям праз или как се готви със статистически данни” - дело на българо-австрийския колектив PrazLab - Весела Михайлова и Вероника Крен. С помощта на храната те представят официални статистически данни, факти или дори лични истории, които „превеждат” в готварски рецепти. Така статистиката за нивата на корупция в различни държави в Европа се материализира в съставки, нужни за производство на наденици.

Поредицата събития от „Храна за размисъл” ще се пренесе на фермерския пазар „Римска стена” на 15 октомври с кулинарен пърформънс „БГ таратор” отново от “PrazLab” и открит разговор с публиката. Сред важните събития са и „Апетитът идва с рекламата”, което ще обърне внимание на темата за храната и нейното рекламиране. „Тенджера под налягане” се нарича закриващото събитие на 5 ноември.

Всички отворени събития от „Храна за размисъл” ще бъдат с вход свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

Адресите на любовта – Ванча Дойчева и проф. Димитър Шойлев

"Ние сме като двете половинки на една ябълка", казва актрисата за съпруга си, известния хирург-ортопед. Когато се запознават, той не подозира, че красавицата със сини очи по която хлътва на мига, е звезда на Народния театър. По онова време Димитър Шойлев от десет години работи и специализира в Полша при прочутия ортопед акад. Адам Груца и..

публикувано на 27.08.24 в 21:13
Доц. д-р Костадин Коларов и професор Игор Кононенко

Пране на пари и тероризъм - нова специалност в НБУ

"Противодействие на изпиране на пари и на финансиране на тероризма" е най-новата магистърска програма, разработена от Департамент "Национална и международна сигурност" в сътрудничество с Департамент "Икономика" на Нов български университет. Целта на програмата е да предложи обучение на широк кръг от потенциални студенти – служители в държавната..

публикувано на 27.08.24 в 18:31

Мениджър за един ден

module id="m304" class="">Какви са мечтите на младите българи? Подробности ще чуете от Георги Илиев, "Джуниър Ачийвмънт България", който е от организаторите на събитието, което всяка година дава възможност на амбициозни младежи от цялата страна да разберат как работи бизнесът отвътре, помагайки им да изберат бъдещето си професионално развитие. На 24..

публикувано на 27.08.24 в 16:58

Поколенческите различия в трудовата среда

Анализ на Българската стопанска камара (БСК) в партньорство с КНСБ са насочени към изследване на възрастовото многообразие и поколенческите различия в работната сила в 5 икономически сектора - "консервна промишленост", "дървообработваща и мебелна промишленост", "металургия", "производство на пиво", "търговия с петролни продукти".  Томчо Томов,..

публикувано на 27.08.24 в 15:55
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43