Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София най-после ще строи улици за нови квартали, пише СЕГА След дълги години в молби и очакване да бъдат ремонтирани или изобщо построени улиците пред домовете им, жителите на няколко столични района дочакаха общината да се сети за инфраструктурата в кварталите. Преди броени дни Столичната община обяви, че търси изпълнители на основни ремонти и изграждане на съвсем нови улици в 8 района и 2 села на територията й. За целта от "Московска" 33 ще заплатят 13 584 000 лв. до края на 2018 г. Всяка от фирмите, наела се да строи, ще има право да го прави по максимум 5 от общо 15 обособени позиции, става ясно от заданието.

Най-много средства общината е заделила за район "Студентски". Там 2 700 000 лв. ще отидат за изграждане на улица в кв. "Малинова долина", а 1 344 000 лв. за пътна връзка между квартала и Студентски град. Кварталът е сред бързо разрастващите се и общината изостава с изграждането на пътищата край новите блокове.

Виж повече

МОНИТОР цитира резултатите отизследване на „Активни потребители”, според които най-евтиното отопление тази зима ще е с дърва, въглища и термопомпа, сочат данните от. За двустайно жилище от 70 кв. метра за отоплителния сезон си пригответе за отопление с термопомпа – 394 лева, а с дърва – 446. Ако се греете с въглища, сметката в края на сезона ще е 500 лева.

Грипът на дебне край урните, предупреждава СТАНДАРТ. Ходте с маски до урните другата неделя, за да не си тръгнете болни, предупреждават лекари заради задаващата се грипна епидемия, съветва изданието. В последните дни постоянно расте броят на заболелите, а очакваното струпване на хора в секциите е предпоставка заразата лесно да се прехвърли на много хора. Дори едно кашляне може да зарази всички в периметър от метър-два.

Хората с увреждания у нас са само 8%, а в ЕС - 15%, извежда в заглавие СЕГА. Предложената реформа в ТЕЛК ще е пагубна за хората с увреждания. Промените няма да улеснят, а ще затруднят още повече и без това сложните процедури, прогнозира д-р Боряна Холевич, председател на ТЕЛК към Пета градска болница. Главното в предложената от управляващите реформа в системата на медицинската експертиза на хората с увреждания е разделянето на медицинската експертиза от социалната и професионалната, както и промяната в терминологията, като това се дефинира едва ли не като "златен ключ", който ще реши всички проблеми на хората с увреждания. От думите на управляващите излиза, че хората с увреждания, след като преминат през бъдещите комисии, няма да имат потребност от инвалидна пенсия, защото държавата ще се погрижи да си намерят работа и да се интегрират в обществото. В предложената реформа няма и дума за всички останали сериозни проблеми, съпътстващи тези процеси.

Виж повече

ТРУД помества обширно интервю с д-р Дамян Илиев, председател на Българската агенция за безопасност на храните. Той подчертава, че цената на продуктите в магазините подсказва дали ядем имитации и добавя, че най-често се предлага имитация на сирене, без на етикета да е указано, че е имитиращ продукт. Д-р Илиев обяснява също, че а

Ако оцетът не е от естествена ферментация и на етикета са изобразени различни плодове, все едно е произведен от тях, е заблуда. Той е направен по друга технология, не чрез ферментация, но е безопасен и не е забранен. Председателят на БАБХ отбелязва също, че всички търговци са склонни по един и същи начин да заобикалят правилата, ако разберат, че има възможност. Затова потребителят трябва да внимава, да гледа етикета и срока на годност.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14