Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преди вота и националния референдум:

Какво трябва да знаем, за да гласуваме в неделя?

Снимка: БГНЕС

Днес приключва предизборната кампания за предстоящите на 6 ноември президентски избори, както и информационната кампания за националния референдум. От 24.00 ч. на 4 ноември до обявяване края на изборния ден е забранено огласяването под каквато и да е форма на резултати от допитвания до общественото мнение за изборите.

Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев обясни за слушателите на Радио София начините на гласуване:

"Всички граждани, които имат право на глас, трябва да удостоверят своята самоличност в Секционната избирателна комисия с лична карта, а за родените преди 1931 година, ако не са си подменили зеления паспорт с лична карта, могат да гласуват и със зеления паспорт. В случай, че е изтекъл срокът на личната карта, или е изгубена, гражданите трябва да се снабдят с удостоверение от Районното управление на МВР, което замества личната карта и с което се удостоверява, че лицето е подало заявление за издаване на нова лична карта".

"Студентите, които се обучават в учебно заведение, което не съвпада с постоянния им адрес, могат да гласуват в избрана от тях Секционна избирателна комисия, като трябва да носят студентската си книжка, заверена за съответния семестър на 2016/2017 г. и при явяването им в СИК трябва да попълнят декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. След като гласуват член на СИК отбелязва в студентската книжка, че са гласували. Това  е облекчение за студентите, а и за учениците, за да могат да не се отделят от учебните занятия и да могат да гласуват", обясни още Александър Андреев.

Тази година от ЦИК са изпратили лични писма до 88 350 души, навършили 18 години, на които предстои да гласуват за първи път на тези избори. В тях от Комисията напомнят за правото да упражнят своя вот. А някои от младежите са изпратили до ЦИК благодарствени писма за това.

За предстоящите избори за президент и вицепрезидент могат да гласуват

6 834 278 избиратели. Право да гласуват на референдума имат 6 832 288 души. Разликата от около две хиляди души повече, имащи право на глас за президент, е заради изискването лицата, участващи в референдума, да имат постоянен адрес към датата на обнародване на указа за референдума - в случая 8 август 2016 г. , обясни още Андреев.

Общо секциите в страната са 12 418, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения - болници и затвори. 325 секции ще има в чужбина и те ща са в 71 държави. Във Великобритания секциите са 53, в САЩ и Турция са по 35.

Още за процедурата на гласуване в секциите и за пускането на бюлетините в урните - в звуковия файл!Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Art Week 2023 с богата програма

За поредна година в столицата ще се проведе Sofia Art Week. Подробности за събитието разказа Войн де Войн, който е един от организаторите. По думите му програмата на седмицата е доста богата, обхващат се различни независими пространства в София. "Тази година контекстът е малко различен. Решихме да обърнем формулата както обикновено работим,..

публикувано на 04.10.23 в 18:06

Green Smart Growth с трето издание

На 12 октомври 2023 г. за трети път ще се проведе националната конференция Green Smart Growth за малкия и средния бизнес. Фокусът на събитието ще бъде върху устойчивото развитие на малките и средните компании. Подробности разказа Красимира Георгиева, която е един от организаторите. По думите нашата икономика е твърде малка и за да може едно..

публикувано на 04.10.23 в 17:24
Елица Костова от БАУХ и Боян Келчев - обучител по финансова грамотност на младите хора

Отчита се ръст в младежката заетост и интерес към стажантските програми у нас

През последните години пейзажът на младежката заетост у нас претърпява значителна трансформация. В края на лятото Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" отчете чувствителен ръст на заетостта на непълнолетни през първите седем месеца на годината. Техният брой за периода е близо 10 500, сравнено с 8 422 спрямо същия период на 2022 г...

публикувано на 04.10.23 в 16:28
Снимката е илюстративна

Безплатно обучение за бежанците у нас

Как се включват в учебния процес децата-бежанци и хората търсещи международна закрила? Подробности по темата разказа Станислав Георгиев, старши експерт по български език и литература в Регионалното управление на образованието (РОУ) – София-град. През последните години РОУ в София е насочило към образователната система на столицата над 1000 души..

публикувано на 04.10.23 в 15:20

Фантастични форми и мистика в новата изложба на Владимир Чукич

Фантастични форми, мистика, символика и музика може да бъде видяна в новата изложба на Владимир Чукич . Тя ще бъде открита на 5 октомври в галерия "Графикарт". Графикът, който сънува картините си, застава за първи път на софийската изложбена сцена. Пред Радио София Владимир Чукич сподели, че и зложбата е съвкупност от впечатления и сънища ...

публикувано на 04.10.23 в 14:33

Вензи ще отбележи 10 години на сцена с музика, танци и много изненади

В предаването "Добър вечер, София" гостува изпълнителят Вензи. Поводът е неговия творчески юбилей – 10  години на музикалната сцена. Това ще се случи съвсем скоро, увери самият той. "Този петък, 6 октомври, в подлеза на НДК, в едно култово заведение за жива музика ще направим много красив концерт, красива музикална история, съвместно с..

публикувано на 04.10.23 в 13:58

Международно състезание по гражданска журналистика приканва младежи с интереси в областта

Фондацията за предприемачество, култура и образование (ФПКО) кани всички младежи с интереси в областта на гражданската журналистика, на възраст между 18 и 30 години (включително), да се включат в Международното състезание по гражданска журналистика , което ще продължи от 15 септември до 14 ноември,  като част от програмата на проекта..

публикувано на 04.10.23 в 13:35