Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От един от най-престижните университети в света Кеймбридж твърдят:

Добрите преподаватели осигуряват качествено образование

| обновено на 08.11.16 в 15:30
Все повече компании в България и по света изискват при назначаване на работа международно признат сертификат, който показва нивото на владеене на английски език. Успешното представяне на изпит в един от най-старите университети – Кеймбриджкият университет носи и един от най-престижните сертификати. Това е място, което се слави със строгите си изисквания към кандидатите. Намира се в едноименния град Кеймбридж на около 80 км североизточно от Лондон.

Университетът е организиран на 2 нива – самостоятелни в административно отношение колежи и университет в съвременния смисъл с факултети и катедри. За разлика от далечните отношения преподавател-студент в другите университети с големи академични групи и многобройни потоци от студенти, в Кеймбридж менторът е в постоянен контакт със своите студенти и разговорите помежду им засягат не само научните, но и всякакви други проблеми.

Евелина Димитрова – Голаци е българка, която от 12 години живее в Кеймбрижд и оглавява един от най-важните отдели в администрацията на университета. Според нея добрият ученик поема рискове, добрият учител помага на учениците и след това им дава свобода, добрият родител подкрепя и прави ученето на език интересно за децата. Това отношение към овладяването на английския език е ключът към успеха, категорична е Евелина  и добавя, че основният проблем са недостатъчно подготвените учители.

В помощ на техните педагогически умения, от отдела по дигитално съдържание на Cambridge English непрекъснато разработват онлайн приложения, които да улесняват работата на преподавателите. По думите на ръководителя на този отдел Мери Уайтсайд, за да си добър учител трябва да си наясно с пособията за дигитална сигурност, за да си убеден, че учениците ти са защитени онлайн, да знаеш как да ги научиш на това, как да използваш технологиите, когато планираш учебния материал, когато очакваш обратна връзка и когато използваш оценки, за да подобриш обучението на учениците.

Чуйте подробности.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53

"Форум", 23.02.24: Политическите пасианси в парламента и извън него

Коментаторите на "Форум" този петък - Страхил Делийски и Благослав Михайлов, не правят просто обобщение на изминаващата седмица, а анализ и на процеси, които наблюдаваме с месеци и дори години. Политическите пасианси в парламента и извън него (в момента). Намеренията и поведението на членовете и патерицата на сглобката.  Договорености и схеми..

публикувано на 23.02.24 в 19:10