Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

В рубриката си „Позиция” 24 ЧАСА помества статия на проф. д-р Ивона Даскалова за възможните усложнения от захарния диабет. Откриването на заболяването в предклиничния му стадий има съществено значение за ранно запозване на лечение и профилактика на късните усложнения. В статията са описани трите основни подхода, на които се основава разпознаването на пациенти с висок риск от заболяване. Професор Даскалова подчертава, че неоспорим ефект за превенция и отлагане на развитието на захарен диабет има промяната в начина на живот с оптимизиране на диетичния и двигателния режим.

„Умно” устройство помага на болните от диабет, съобщава ТРУД. Шуменският учител Ангел Ангелов и двама негови ученици – Радостин Маринов и Габриел Атанасов връзват инсулиновите помпи към смартфон, уточнява изданието. Рационализацията на успешния екип позволява на родителите спокойно да стоят на работното си място и да знаят през цялото време в какви граници се движи кръвната захар на децата им, които са в забавачката или в класната стая.

Всеки втори у нас или 42% плааща сметките за ток, парно и вода онлайн. Това сочат данните от проучване на финансовия портал „Моите пари”, пише МОНИТОР. Според финансовия анализатор Десислава Николова все повече българи се разплащат по този начин, тъй като си спестяват време, необходимо за физическия престой в банката или на каса. До 49 стотинки е таксата, ако решим да платим битовите си сметки през онлайн банкиране.

София сменя още автобуси от 1978 година, информира СЕГА. През 2007 г. общината пусна нови автобуси, които след три години се очаква да бъдат най-старите в автопарка на "Столичен автотранспорт". До края на юни догодина се очаква да пристигнат поръчаните от Столичната община още 30 нови единични дизелови автобуса, които да сменят возила на градския транспорт в София от 1978, 1988 и 1989 г. В края на октомври общинското дружеството "Столичен автотранспорт" е обявило, че търси фирма, която в рамките на половин година да достави автобусите и да обучи шофьорите как да работят с тях. С това обаче няма окончателно да приключи службата на най-старите рейсове в София - част от тях ще продължат да поемат по-отдалечени линии, основно до селата около столицата.

Днес се открива изложба от Добрич Гинка Димова, научаваме от СЕГА. Настоящата експозиция включва селектирани творби в смесена техника, акварел, колаж върху хартия и колаж върху платно. Те са създадени в периода от 2012-2016 година. Според самата художничка нямат претенция за окончателна завършеност, а оставят пространство за свободни тълкувания: Моят артистичен път започна с акварела (деликатно, капризно, своенравно и нелесно изразно средство, което аз обичам и на което оставам безрезервно вярна до днес) 

Година след атентатите в Париж, отнели живота на 130 души, цяла Франция почете паметта на жертвите. Шест мемориални плочи бяха открити за убитите, а Стинг върна музиката в зала "Батаклан", която беше нападната от джихадисти, четем в СТАНДАРТ. Френският президент Франсоа Оланд откри паметна плоча на "Стад дьо Франс", където преди година трима терористи се самовзривиха и убиха един човек. Това беше първата от серията координирани атаки в Париж. Легендарният британски певец Стинг пък върна живота и музиката в концертната зала "Батаклан". Той пя пред около 1500 присъстващи в памет на убитите при нападението в залата  90 души, дошли на концерта на калифорнийската рок банда "Ийгълс ъф дет метъл".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14