Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

"Здравните пакети и отпечатъците си отиват", е едно от водещите заглавия в ТРУД. Няма да минат по всяка вероятност ключови предложения от реформата на здравния министър Петър Москов като въвеждането на пръстови отпечатъци при приема на пациенти и разделянето на осигурителния пакет на основен и допълнителен. Законопроектът за пакетите е приоритет изключително на министър, който вече в оставка, и няма причина текстът да се внася за разглеждане. Това стана ясно от представители на парламентарната здравна комисия във вторник. Системата за снемане на пръстови отпечатъци вече е в експлоатация и лечебните заведения похарчиха маса пари за идентификаторите, коментираха пред „Труд“ мениджъри на големи столични болници. По думите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов инвестираните средства няма откъде да бъдат възстановени. Обмисля се премахване на пръстовия отпечатък, заяви обаче зам.-председателят на здравната комисия д-р Емил Райнов във вторник. Темата заема челно място и в СЕГА.

Виж повече

"85% от българите имат собствен дом", четем в СТАНДАРТ. Повече от половината от българското население обитава жилища в тухлени къщи, а около 45 на сто от българите живеят в апартаменти в блокове, сочат обобщени данни на Евроста. В Европейския съюз в този сегмент на първа позиция е Румъния с 96 на сто частна собственост на жилищния фонд, следват Хърватия и Литва - с по 90 на сто и др. От притежаваните от българите общо около 3,9 млн. жилища - 2,6 млн. са в градовете и около 1,3 млн. - в селата. Като цяло българите са удовлетворени от жилището, което обитават, но около 27 на сто от тях, или почти всеки трети българин, се страхува от обир в дома си или някакво престъпление или вандализъм в жилището, което обитава. Около 16 на сто от българите не са доволни от проблеми, които заобикалят дома им - липсата на чистота, екологични проблеми, лоша комуникация, липса на удобства. Други 12 на сто от сънародниците ни се оплакват от шумни съседи или шумна околна среда. Средният размер на жилището, което българинът обитава, е около 72 кв. метра, при средна жилищна площ от 96 кв. м в ЕС, сочи европейската статистика.

Виж повече

"Строежите в "Младост" продължават напук на новия кмет", информира СЕГА. Два дни след като за кмет на район "Младост" в столицата беше избран лидерът на протестите срещу презастрояването на квартала Десислава Иванчева, строеж отново разбуни гражданите. В зелената площ до бл. 70 и 9-о ОДЗ в кв. "Младост-1" са поставени огради и е пристигнала строителна техника, алармираха вчера по обед от инициативния комитет "За зелен „Младост". Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви влизането на багерите в градинката за провокация, а все още невстъпилият в длъжност кмет на района Иванчева призова съгражданите си да подкрепят организирания протест.

Виж повече

"Всеки трети шеф наема по-възрастните служители", установява МОНИТОР. 66 400 българи в пенсионна възраст продължават да се работят, сочат данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината. От началото на година до края на септември работещите над 65 г. са нараснали с около 5000. Няма статистика каква част от служителите в трета възраст продължават да работят, въпреки че са се пенсионирали.

Виж повече

"Зорница София тръшка и гърми душмани", четем в СТАНДАРТ. Режисьорката играе Румена Войвода в авторския си филм по разказа на Николай Хайтов. "Толкова хора ми казваха "Не можеш да направиш този филм", че се наложи да събера чета от почти луди", споделя Зорница София за новия си проект "Войвода". В началото художничката режисьорка иска да открие най-подходящата актриса за ролята на бунтарката романтичка, но след серия от кастинги разбира, че самата тя ще облече кенарените ризи, ще гърми с пушката кремъклийка и ще тръшка душманите на земята в ръкопашен бой.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 13:04

Приемната грижа се преструктурира. Какво става с детските SOS селища?

Търсят се приемни семейства . Колкото и добри да са условията в семейните домове, няма по-добра среда от семейната . Това подчерта пред БНР-Радио София Екатерина Христова - директор Програма SOS Детско селище София-Перник-Дрен. Тя припомни, че от 90-те години, когато у нас се пренася австрийския модел на SOS Детски селища, една..

публикувано на 03.06.24 в 12:50
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:55

Започва ремонт на улица в "Слатина", събират едрогабаритни отпадъци

Започва реновирането на ул. „Циклама“, съобщава кметът на район "Слатина" Георги Илиев. Около улицата са разлепени предупреждения, за да се отстранят и да не се паркират автомобили, които да препятстват ремонтните дейности. Освен това в района започва акция за събиране на едрогабаритни отпадъци. Контейнерите са разположени на ъгъла..

публикувано на 03.06.24 в 10:46

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България" в София

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 08:02

В София пуснаха всички градски чешми, които са в изправност, за ремонт са 25

Всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват от гражданите и гостите в София, съобщават от Столичната община. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини..

публикувано на 31.05.24 в 18:53
Изгуленият Никола

Издирват 7-годишно момченце с аутизъм от Банкя

Момче с аутизъм е изгубено в района кв. "Градоман" в Банкя. Детето се казва Никола и е на 7 години, не говори. Облечено с кафяв панталон и синьо яке с качулка. Тази информация се споделя в десетки групи в социалните мрежи. За изчезването на детето е подаден сигнал и в столичното 9 РУ, потвърдиха за БНР от МВР. Екипи на..

публикувано на 31.05.24 в 14:09