Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Разходите на домакинствата в България растат по-бързо от доходите, показват данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината, цитирани от ТРУД. Общият доход средно на лице е 1 309 лв. и нараства с 3,7% спрямо същото тримесечие на 2015 г. За същия период общият разход на човек е 1 223 лв. и се увеличава с 4,7% на годишна база. Най-голямо е увеличение на доходите от пенсии – с 14,5 на сто от 324 на 371 лв., следвано от тези от социални помощи – ръст от 10,4 процента от 39 на 43 лв. В същото време приходите от работна заплата нарастват минимално – с 0,7% от 703 на 708 лв.

Най-много за година са се увеличили разходите ни за културен отдих и образование – от 67 на 80 лв., и за здравеопазване – от 58 на 64 лв. Българинът консумира повече плодове, кисело мляко и яйца. По-съществено намалява потреблението на хляб – от 22,2 на 21,9 кг, и на прясно мляко – от 4,3 на 4,1 литра.

Виж повече

Българите теглят все по-големи кредити, извежда в заглавние СЕГА. Мъжете залагат на нова кола, но втора употреба, жените искат заеми за образование и лечение. Рекордът се държи от потребител, който през последните години е имал общо 39 кредита. Това показва третото издание на представения вчера обзор, свързан с потребителското кредитиране. Над 75% от молбите за кредити са за ремонт на дома, обединяване на други задължения или покупка на лек автомобил, но втора употреба. Все пак най-купуваната стока назаем остава телевизорът, макар в последно време превес да взема и хайтек техниката. За последните 15 години само от банката е била финансирана покупката на 420 000 телевизора.

Профилът на потребителите като цяло се запазва. Те най-често са работещи семейни хора от големите градове. Възрастовият диапазон е основно 25-45 години. Най-активни в търсенето на заем са софиянци, откъдето идват и най-голям брой молби за кредит - 18.9%. На второ място е Пловдив с 10.6 на сто от запитванията. Най-слабо активни са в Търговище и Смолян, откъдето исканията са под 1.5%.

Виж повече

София спря временно проблемния строеж в "Младост", информира също СЕГА. След няколко дни скандали заради строеж в "Младост" и на фона на новоизбран кмет - лидер на протестите срещу застрояването, Столична община намери нарушения и временно спря строителството. Главният архитект на София Здравко Здравков, който през юли даде разрешителното за строежа до 9-а детска градина в квартала, обяви, че извършената от него проверка на процедурата по издаване на строителни книжа на обекта е установила, че администрацията на район "Младост" е допуснала пропуски при обявяване на разрешението за строеж. Затова то не е влязло в сила и не могат да се извършват строителни дейности, съобщиха от Столичната община след среща на главния архитект и новия кмет на "Младост" Десислава Иванчева.

Борим се за прекратяване на разрешението за строителство. Това е временно закърпване на положението", съобщи за "Сега" общинският съветник от коалиция "Сердика" и застъпник на каузата "За Зелен Младост" Войслав Тодоров. По думите на Тодоров, докато строежът е спрян, районният кмет ще сезира дирекцията за строителен контрол в общината, тъй като единствено контролният орган може да отмени разрешение за строителство, издадено от главния архитект.

Виж повече

В света на информационните технологии компютърът е не по-малко нужен от перодръжката в миналото. Ползват го от работници до учени. Продължителната работа с него обаче създава и здравословни проблеми, четем в МОНИТОР. Най-честият е т. нар. сухо око. По – точно то се получава с резултат на неспазване на елементарна хигиена при заседяване пред монитора. За да се опази зрението възможно по-продължително време здраво, трябва да си даваме почивка на всеки 30-40 минути, да завъртим стола и през прозореца да погледнем възможно най-далечната сграда или дърво. Това упражнение е за 3-5 минути. Друго много важно е, че увлечени в информацията, която получаваме, забравяме да мигаме. При това положение започва да се променя слъзният филм, говорим за синдрома на сухото око. В офисите има и климатик. В такъв случай трябва да се капят капки изкуствена сълза без консерванти. Разстоянието от очите до монитора трябва да е 70 см.

При хората над 40 години при всеки преглед за очила или смяна на очила трябва да се измерва и очното налягане. Това се прави, тъй като глаукомата е едно изключително сериозно заболяване, то не дава никакви типични оплаквания. Пациентът не знае, че го носи. При тази диагноза понякога се стига дори до загуба на зрението на едното око. Едно от малкото нетипични оплаквания, които могат да подскажат за нея е сълзенето на окото. То обаче може да се получи и в резултат на честата смяна на очила за близко гледане и това да подведе както пациента, така и лекаря. За това сериозно заболяване важна роля играе наследственият фактор.

Виж повече

Обучават фирми как да се пазят от кибератаки, съобщава СТАНДАРТ. В Търговище се проведе първото обучение за киберсигурност и киберзащита, като то ще бъде последвано от обучения в Плевен, Велико Търново, Търговище, Смолян, Нова Загора и Казанлък. "Повече от 2 000 000 евро откупи след кибератаки са платили български фирми за година. Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност. Над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Но те са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище", подчертаха организаторите.

Виж повече

СТАНДАРТ се спира на плана на американската космическа агенция НАСА за колонизиране на Марс Според него до 2040 г. на Червената планета ще има присъствие на хора, които ще живеят без да са пряко зависими от Земята. Дългото пътуване и стартът на подтоянната колония са разделени на три фази. Непосредствено през следващото десетилетие учените ще търсят начини да преодолеят космическата радиация на планетата, която е пагубна за всяко живо същество. Американската агенция вече работи по нов тип космически кораби, които ще използват освен класическо гориво и слънчева енергия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха пейка "Филип Трифонов" на едноименния площад в "Лозенец"

В софийския кв. "Лозенец" беше открит площад и пейка на името на актьора Филип Трифонов. Решението за тях е отпреди 2 години. Площадът е между улиците "Крум Попов", "Акация" и "Милин Камък". На отриването днес дойдоха негови приятели и почитатели. Организаторите бяха се постарали и осигурили и "боза от 6 стотинки“ , каквато си..

публикувано на 07.06.24 в 19:18

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 16:43

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 15:05
Алена и Юлиян Вергови

"Четенето е модерно!" и още по-приятно с любими актьори в Градската градина

До 8 юни в Градската градина до Народния театър "Иван Вазов" продължава инициативата "Четенето е модерно!" , организирана от Столичната община в Месеца на детето. В трите дни обичани български актьори четат любими свои книги всяка вечер между 17:00 и 19:00 ч . В първата вечер специални гости бяха Юлиан и Алена Вергови , които..

публикувано на 07.06.24 в 11:48

Тежка катастрофа пред мол в София, двама са в болница

Тежка катастрофа е станала пред популярен мол в София. На кръстовището между булевард "Черни връх" и улица "Сребърна" са се ударили две коли, едната се е забила в електрически стълб.  Сигналът за инцидента е подаден в 7:41 часа в петък, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Към мястото на ПТП-то са изпратени..

публикувано на 07.06.24 в 10:52

МОН представя анализ на резултатите от НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 08:21

Летище София се нареди сред първите 8 европейски аеропорта с Carbon Accredited Level IV

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии ( Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation ), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа - новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел ...

публикувано на 06.06.24 в 15:16