Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Осигуровките за пенсия се вдигат догодина, е сред водещите заглавия в СТАНДАРТ. Хората, които са на минимална заплата, ще внасят с 2 лв. повече в хазната, а тези на максимален осигурителен доход - малко над 11 лева. Очаква се от януари минималната заплата да стане 460 лв. Общо за всички видове осигуровки на работника ще се удържат малко над 61 лв. При заплата 1200 лв. общо за осигуровки на работника ще се удържат 5,28 лв. повече. Заради оставащата обаче по-малка облагаема сума в крайна сметка нетната заплата, т.е., това което се получава чисто, ще се намали с по-малко от 5 лева. Одобреният на първо четене в парламента бюджет за 2017 г. предвижда увеличение с 40 лв. на минималната заплата от началото на годината. От юли пък пенсиите ще бъдат актуализирани с 2,4%.

Виж повече

Почти никой не мести втората си пенсия в НОИ, отбелязва на свой реда СЕГА. Под 6500 души са се възползвали от възможността да прехвърлят пълната си пенсионна вноска в НОИ. Това са предимно военни и полицаи, на които предстои пенсиониране, коментират от осигурителната институция. Работещите тежък труд (от първа и втора категория) пък, които също имат тази възможност от януари тази година, са всичко на всичко 103-ма души.

В универсалните пенсионни фондове, където родените след 1959 г. внасят 5% от общо 17.8% осигуровка за пенсия, има над 3.8 млн. партиди на осигурени лица според данните на Комисията за финансов надзор. Така всички работещи са внесли в Сребърния фонд близо 25 млн. лв. към края на септември. Това е сумата с натрупване от август миналата година, която осигурените са прехвърлили от индивидуалните си партиди във фонда. Тези хора автоматично губят собственост върху парите си и те не се наследяват. Ако някога отново решат да се върнат във втория стълб и да пестят за втора пенсия, ще получат сумата, която са внесли в Сребърния фонд. За сметка на това ще разчитат на по-висока пенсия от НОИ за времето, в което са се осигурявали само в Държавното обществено осигуряване.

Виж повече

87% от младите висшисти си намират работа,  четем също в СЕГА. България дори надминава средните нива на ЕС по този показател. По брой на възрастните хора обаче, включени в учене през целия живот, сме предпоследни в ЕС, а по образование на малчуганите в предучилищна възраст оставаме под средното за съюза ниво. Това са част от изводите в годишния обзор на ЕК за 2016 г. за образование и обучение в Европа. Въпреки това констатациите на експертите от ЕК са тревожни - според тях все още съществуват "предизвикателства" във връзка с качеството на българското висше образование и неговата съвместимост с европейската система за висше образование. Те се дължат на "методите за преподаване, които изостават от новите тенденции, на слабите научни резултати в някои области, на сложните и неефективни процедури за акредитация и оценяване на университетите, както и на недостатъчната изходяща и на слабата входяща мобилност на студентите".

Виж повече

МОНИТОР разглежда тенденциите в продажбите на вещи втора употреба в интернет. Ръчно изработен джобен часовник от 16-и век си търси нов собственик, като обявената цена за продан е 20 000 лева. Часовникът е дело на английския майстор Даниел Кюар, а според автора на обявата антиката е изработена от сребро в коруба от костенурка. Собственикът му твърди още, че всички подобни часовници, изработени от този майстор, се намират в момента в частни колекции или в Британския музей.

Друга интересна находка е трамвай от 1959 г. Мотрисата се продава за 2 хил. евро а частната фирма за скрап разполага със седем подобни возила. „Седалките са зелено кадифе и са в превъзходно състояние. Прекрасна портокалово оранжева боя по трамвая! Предлагаме отстъпка на килограм“, пише авторът. Най-скъпата актуална обява в момента на сайта е на стойност 5 млн. евро, като за тази сума се продава хотел в курорта „Слънчев бряг”.

През тази година отново се запазва тенденцията българите да търсят и предлагат най-много електроника - мобилни телефони, таблети и телевизори. Другата много силна категория, която набира популярност е „Мода”. Дрехите, обувките и аксесоарите също са едни от най-предлаганите и купуваните артикули.

Виж повече

Банско се нареди сред 25-те зимни топ дестинации на планетата и получи еквивалентната на „Оскар“ в киното статуетка от Академията на световните ски награди, която по традиция се провежда в Кицбюел, Австрия, съобщават повечето всекидневници тази сутрин.  Това е второто престижно отличие за курорта в рамките на 3 дни след даденото му от Брюксел звание за европейски град на спорта за 2017-а, отбелязва ТРУД. „Банско може да се гордее, че спечели в годината с най-рекордния вот в 4-годишната история на конкурса“, заяви директорът на световните ски награди Сион Рапсън.

Виж повече

Млади оперни таланти от школата на Райна Кабаиванска ще представят "Турандот" от Джакомо Пучини в София, информира в аванс СЕГА. Постановката ще има три представления, а диригент е Никола Пашковски, асистентът на Рикардо Мути. В продукцията участват артисти от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай и Сърбия, усъвършенствали вокалните и сценичните си умения в майсторските класове на Кабаиванска в НБУ, Академия "Киджана" в Сиена и Музикалния институт "Веки-Тонели" в Модена, Италия. Спектакълът "Турандот" отбелязва и 25-годишнината от създаването на Нов български университет. Представленията са на 9, 11 и 13 декември.

Виж повече

Асът от световното кино Майкъл Медсън пристигна в петък вечерта у нас, за да се превърне в бащата на Асен Блатечки в режисьорския му дебют „Бензин“, разкрива МОНИТОР. Филмът ще излезе по кината идната пролет. Снимките със звездата от „Глутница кучета“, „Дони Браско“ и „Кил Бил“ бяха през уикенда в София. Престоят му бе твърде кратък - вчера той отлетя за вкъщи, като успял да заснеме всичко като по конец. В „Бензин“ ще видим още Снежана Макавеева, Калин Врачански, Башар Рахал и Пламен Манасиев, а в реквизита се ползват над 40 тунинговани класически и съвременни състезателни коли за близо 1 милион лева.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временна комисия ще решава проблема със спрените лифтове на Витоша

Временна комисия, в която участие ще вземат общински съветници от всички политически групи и представител на администрацията, ще решава проблема със спрените от движение лифтови съоръжения на Витоша, обяви кметът на София Васил Терзиев. СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра Ще бъдат търсени и..

публикувано на 23.05.24 в 14:51

Кола падна от мост на "Самоковско шосе", двама са пострадали

Автомобил е паднал от мост на столичната улица "Самоковско шосе". При катастрофата са пострадали двама души - мъж на 33 години, който е бил пътник във возилото, и шофьорката - 44-годишна жена. Водачката е с контузия на гръдния кош, а спътникът ѝ - с контузия на главата. И двамата са откарани в УМБАЛ "Света Анна". Сигналът за инцидента, станал..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Пострадалият от мълния в София мъж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна", съобщават от болницата. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и адекватен. Не са констатирани изгаряния по тялото му. Припомняме ви, че при..

публикувано на 23.05.24 в 12:51

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45