Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Стотици български студенти са избрали да празнуват в сръбските кръчми предстоящия студентски празник 8 декември, разкрива ТРУД. Заведенията в западната ни съседка за оказват привлекателни заради ниските цени, балканската музика и това, че се разрешава пушенето на закрито. Мнозинството от младежите ще се насочат към близките градове Пирот, Ниш и Димитровград, където две нощувки с включена празнична вечеря, жива музика и осигурен транспорт излизат около 120 лева. Столицата Белград през тази година не е популярна сред нашенците, защото цените там са почти двойно по-високи.

У нас и тази година по традиция най-много учащи ще изберат да почиват в Банско. Велинград също е търсена дестинация от любителите на СПА почивките, като цените там са малко по-ниски.

Вжи повече

24 ЧАСА помества обширно интервю с председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, в което той подчертава, че тази година ще се извършва активен контрол на местата за настаняване и заведенията в зимните курортни комплекси, както и в по-малките селища, където може да се карат ски. Ще проверяваме и съответствието на ски пистите с новата наредба, която за първи път ще прилагаме пълноценно през този сезон. Трябва да има стандартни обозначения за степента на сложност, описание, което да дава достатъчно ясна представа на потребителите какви рискове може да ги очакват на съответното трасе, подчертава Маргаритов.

Виж повече

От началото на 2017 година започва плавен ръст на застраховка „Гражданска отговорност“, предупреждава СТАНДАРТ. Очаква се през първата половина на новата година покачването да е около 5-10%, прогнозира Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания. С оглед анализите, които всички застрахователи правят за рисковете, които поемат с продажбата на полици "Гражданска отговорност", процесът на качване на цената е неминуем и това ще стартира още в първите седмици на новата година. Основната причина е, че полицата покрива едни и същи рискове, както застраховките "Гражданска отговорност", които се продават в Румъния, Гърция, Австрия, Германия, лимитите са едни и същи, а цената у нас е в пъти по-ниска, дори спрямо Румъния.

Виж повече

Джиповете изместиха комбитата у нас, установява МОНИТОР. Търсенето на универсално проходими автомобили SUV 1 е трайна тенденция на пазара у нас, обяснява Александър Миланов, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. Това увеличено търсене води и до нарастване на остатъчната стойност на колите и те са атрактивни за купувачите. Според Миланов се отчита и ръст при компактните автомобили в сегментите В и С. Основно търсеният вид гориво е дизел. Има интерес към автомобили с автоматична трансмисия, особено в средния и високия ценови клас.

Виж повече

Против спиране на строителството в "Младост" се обяви главният архитект на София Здравко Здравков, цитиран от СТАНДАРТ. Той определя подхода да се прекрати изцяло изграждането на нови сгради в квартала като неправилен. Според него доброто решение е да се разглежда всеки конкретен случай и да се търси решение на проблема. Здравков е категорично против замразяването на каквато и да е строителна дейност в "Младост", защото това би означавало да не може да се строи дори една детска градина или пък да се изгради улично осветление. Тази опасност не засяга обаче инвестициите, които трябва да направи общината в този район.

Виж повече

Колекцията "Басат" се настанява в "Квадрат 500", научаваме от СEГА. Проектът "Луис Басат и креативността" представя изложба на съвременно каталунско изкуство, която ще бъде открита утре в "Квадрат 500". Зала 19 на Националната галерия ще събере творби на най-известните автори на испанската област. Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуния, включваща над 3000 произведения, събирани в продължение на 48 години. Сред художниците са имена като Чиида, Мирo, Тaпиес, Домингес, Агилар, Клавe, Гиноварт и др.

Виж повече

Българи с престижно отличие за класическа музика във Вегас, съобщава ТРУД. Родните музиканти Мая и Пламен (Папи) Ковачеви, известни повече като струнен дует Weil, спечелиха престижното отличие „Най-добри инструменталисти“ по време на Most Famous Awards Show 2016 в Лас Вегас. Бронзовата статуетка, която получиха, е еквивалент на наградите „Грами“ в областта на модерната класическа музика.

На полуфиналите дует Weil елиминираха американски музиканти, които в последната вечер на гласуване излезли да свирят на улицата, за да призоват публиката да даде гласа си за тях. Въпреки това на финала Мая и Пламен се изправиха срещу цигуларка от Украйна, но надделяха и над нейното изкуство.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха пейка "Филип Трифонов" на едноименния площад в "Лозенец"

В софийския кв. "Лозенец" беше открит площад и пейка на името на актьора Филип Трифонов. Решението за тях е отпреди 2 години. Площадът е между улиците "Крум Попов", "Акация" и "Милин Камък". На отриването днес дойдоха негови приятели и почитатели. Организаторите бяха се постарали и осигурили и "боза от 6 стотинки“ , каквато си..

публикувано на 07.06.24 в 19:18

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 16:43

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 15:05
Алена и Юлиян Вергови

"Четенето е модерно!" и още по-приятно с любими актьори в Градската градина

До 8 юни в Градската градина до Народния театър "Иван Вазов" продължава инициативата "Четенето е модерно!" , организирана от Столичната община в Месеца на детето. В трите дни обичани български актьори четат любими свои книги всяка вечер между 17:00 и 19:00 ч . В първата вечер специални гости бяха Юлиан и Алена Вергови , които..

публикувано на 07.06.24 в 11:48

Тежка катастрофа пред мол в София, двама са в болница

Тежка катастрофа е станала пред популярен мол в София. На кръстовището между булевард "Черни връх" и улица "Сребърна" са се ударили две коли, едната се е забила в електрически стълб.  Сигналът за инцидента е подаден в 7:41 часа в петък, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Към мястото на ПТП-то са изпратени..

публикувано на 07.06.24 в 10:52

МОН представя анализ на резултатите от НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 08:21

Летище София се нареди сред първите 8 европейски аеропорта с Carbon Accredited Level IV

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии ( Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation ), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа - новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел ...

публикувано на 06.06.24 в 15:16