Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Снегът блокира малките пътища, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Местните кметове очакват проблеми, тъй като шосета се чистят от по-малки фирми, които нямат финансовата възможност да купуват скъпи химически препарати, с които да обработват пътищата. Въпреки това общинските шефове твърдят, че са взети всички мерки за преодоляване на очаквания сняг от днес.

По закон пътищата у нас са разделени в няколко категории и се почистват според специален план на Пътната агенция. Първото ниво "А" например се отнася за автомагистрали и първокласни пътища. То изисква по време на снеговалеж върху пътната настилка да има до 3 см сняг. За следващото ниво "Б" е допустимо до 5 см сняг при снеговалеж. И при двете следващи нива "В" и "Г" е допустимо съответно 8 и до 10 см.

Шофьорите, които искат да пътуват и нямат информация за състоянието на даден участък от пътната мрежа, могат да я получат веднага от мобилно приложение на АПИ - "Лима". То е напълно безплатно и работи на всички смартфони. Освен това 24 часа в денонощието информация за пътната мрежа има и на телефон  0700 130 20.

Виж повече

Рушащите се фасади и по-точно хоросованата мазилка и боята на старите, неподдържани сгради в центъра на София да станат общинска собственост, предлага кметът на район "Оборище" Васил Цолов, научаваме от СЕГА. 99.5% от разпадащите се сгради в централните части на града са частна собственост, твърди той в интервю пред "Дневник". Често обаче собствениците нямат финанси да ги ремонтират, или пък става дума за няколко наследници, вкл. хора, които живеят в чужбина. Сградите допълнително се съсипват и от клошари и мигранти. По закон Столичната община и сега може да възстанови разпадащите се фасади за своя сметка, а след това да потърси обезпечение от собствениците. За да предприеме такава стъпка обаче, тя трябва да разполага с допълнителни средства в бюджета си, обяснява Цолов. Не е ясно как прехвърлянето на собствеността ще реши финансовия проблем.

Виж повече

Евростипендиите ще са само за 32 приоритетни направления, информира СЕГА. Месец и половина имат българските студенти, за да подготвят документите си и да кандидатстват за европейски стипендии и специални награди за зимния семестър на академичната 2016/17 г., припомниха от просветното министерство. Кампанията по набирането на заявления започна вчера и ще продължи до 15 януари догодина. Класирането ще е ясно на 8 февруари 2017 г., а щастливците трябва да получат средствата си до 8 март 2017 г. Европейските стипендии за успех са 120 лева на месец, като минималният успех за кандидатстване е добър 4.00. До края на първата фаза по проекта (до 29 ноември 2017 г.) се предвижда да бъдат дадени общо 151 500 месечни стипендии за успех по 120 лв. Специалните награди пък са еднократни в размер на 200 лв. и за тях могат да кандидатстват всички студенти в редовна форма от държавни и частни висши училища. Те са за специални постижения в науката, инженерно техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта.

Виж повече

Режат над 20 млн. лв. от парите за крайно недофинансираната психиатрична помощ, за майчино и детско здраве, съобщава ТРУД. Ще бъде намалено и финансирането на още няколко пера в здравния сектор. Това се предвижда в документ, качен на сайта на ресорното ведомство, за вътрешно преразпределение на средства. Орязаните пари ще бъдат насочени към други пера, сред които администрация (близо 1,7 млн. лв),  държавен здравен контрол (13 хил. лв.), контрол на медицинските дейности, здравна информация и електронно здравеопазване (над 560 хил. лв.), промоция и превенция на незаразни болести (58 хил. лв.), спешна медицинска помощ (близо 2,9 млн. лв.), политика на диагностика и лечение (5,6 млн. лв.), осигуряване на кръв и кръвни продукти (2,1 млн. лв.) и др.

Виж повече

Легендарната българска актриса Стоянка Мутафова е приета в болница, отбелязват повечето печатни издания. Високо специализиран екип се грижи за подобряване на нейното състояни. В ранния следобед Мутафова е почувствала сърдечна слабост и нейни близки веднага са я откарали в болница „Токуда”, където лекарите правят необходимите изследвания. Състоянието на Мутафова е сериозно, съобщиха за 24 ЧАСА от пресцентъра на "Токуда"и уточниха, че повече информация може да бъде получена от близките на голямата ни актриса. В следващите два дни 94-годишната Стоянка ще остане под грижите на специалистите.

Виж повече

"Богът на касапницата" е новият хит в афиша на Народния театър, пише СТАНДАРТ. Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Радена Вълканова и Александра Василева завихриха премиерни представления през уикенда, след които билетите за декември и януари се похарчиха за отрицателно време. Режисьорът Антон Угринов превръща историята на световноизвестната френска авторка Ясмина Реза в истинско зрелище.

"Богът на касапницата" изследва междуличностните отношения в ситуация на борба за надмощие. Ние се носим по течението сами в Космоса, причинявайки чудовищно насилие един на друг без смут и болка. Обитаваме този свят със самочувствието, че с възрастта сме овладели изкуството да живеем с останалите, а всъщност разрушаваме методично човека до себе си. Превърнали сме общуването и думите в димна завеса, зад която крием истинските си намерения - и всичко това сме го опаковали във формата на модерната тези дни политкоректност. Днес малко по малко това явление се превръща в диктатура на мисленето и изразяването", коментира Антон Угринов. Според него табутата раждат демони.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47