Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Всеки трети шестокласник смята четенето за загуба на време, пише МОНИТОР, като се позовава на данни от проучването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование. С 4% се увеличава делът на децата, които превръщат четенето в хоби, показва още изследването. В същото време 40% от учениците в този клас заявяват, че не могат да дочетат една книга докрай, защото им доскучава още след втората или третата минута. Данните на PISA показват, че във всички държави през последните години се наблюдава отлив на учениците от четенето и книгата. Например, средно около 37% от децата в държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие изобщо не четат за удоволствие. За сравнение в България делът на тези ученици е с 10% по-малко – около 28 на сто. Момичетата у нас, които не четат за удоволствие, са значително по-малко от момчетата – съответно 17% и 38%, и резултатите на момичетата са значително по-високи от тези на момчетата.

Виж повече

Майките ще получават от юни бонус за ранно връщане на работа, информира СЕГА. С бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите одобриха предлаганото облекчение от социалното министерство, но защото се налагали промени в нормативната уредба, мярката ще влезе в сила от средата на годината, обясни управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред БНР. Тогава на жените, които изберат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, НОИ ще плаща половината от високоплатеното майчинство. Така тези жени реално ще получават заплата и половина.

От цитираните данни от управителя на НОИ за броя на хората, излезли тази година в пенсия, стана ясно още, че отстъпката при приемането на пенсионната реформа за военни и полицаи е "изяла" ефекта от по-трудните условия за пенсиониране на масовата трета категория работещи. Също от тази година бе въведена минимална възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца, освен 27-те г. стаж, от които 2/3 в системата. Към момента близо 6700 са новите пенсионери от сектор "Сигурност", което е два пъти повече от миналата година.

Виж повече

4243 от 22 000 полицаи в страната са под 30 години, показва справка на МВР. Така юпитата са 20% от всички служители на реда, изтъква 24 ЧАСА. Най-много са младите полицаи в София. Общо в дирекцията, без отделните районни управления, работят 1891 души. Най-много полицаи е “произвела” Академията на МВР - за последните 8 г. около 2100 ченгета. Там се обучават повечето младежи, решили да постъпят на работа в МВР. “Всяка година 100 курсанти завършват специалност “Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред” в бакалавърската ни програма, а още 20 се дипломират като магистри”, казва деканът на факултет “Полиция” в АМВР комисар доц. д-р Иван Видолов.


Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната, отчита СТАНДАРТ. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения, за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания. Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип - те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече. Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените.

Виж повече

Инвестиции за 400 млн. лв. очакват да бъдат стартирани догодина у нас, пише СТАНДАРТ, като цитира изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. За достигане на тези цифри от ведомството очакват да сертифицират 20 проекта, с които да се разкрият над 6 000 работни места. Потенциалните инвеститори обаче разглеждат и други страни като опция за капиталовложения. Най-големи конкуренти за нас са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша, обясни Янев.

Виж повече

Правим части за Mercedes, BMW, Volkswagen, продължава темата МОНИТОР. У нас се произвеждат маслените помпи за новата С класа на Mercedes, дисковите спирачки на Audi Q 7, чипове и интегрални схеми, климатични инсталации за BMW и Volkswagen. Приходите от производството на автомобилни компоненти през 2015 г. са достигнали 1,55 млрд. евро, което е 3,5% от БВП, като се очаква за 2016 г. да достигнат 2 милиарда. В сектора са заети повече от 33 хил. души. По този начин България вече е номер едно в сферата на производството на елементи за автомобилната индустрия, отчете Стамен Янев. Той отбеляза, че Германия е доста по-неатрактивна дестинация за чуждестранните автомобилни инвеститори спрямо нашата страна, тъй като у нас цената на работната сила е доста по-ниска. Друг фактор, който влияе на избора им, е географското ни положение - близост до клиенти и производители. 36% от респондентите пък са посочили, че една от причините да предпочетат България са ниските данъци и такси.

Виж повече

Премахването на роуминг таксите в ЕС догодина среща отпор, научаваме от СЕГА. Отпадането на таксите на мoбилнитe oпepaтopи в EС за роуминга, което по график трябва да се случи през лятото на 2017 г., може и да се провали. Идеята на ЕК беше абонатите в целия Европейски съюз да бъдат таксувани по една и съща тарифа - независимо дали връзката е в рамките на една държава, или е презгранична. Предложението влезе отново в дневния ред на европейските институции и все повече се говори за компромисни решения. Mиниcтpи и евродeпyтaти твърдят, ако роуминг таксите бъдат премахнати, мобилните оператори ще търсят начини да заместят загубените приходи и това може да ги подтикне да вдигнат тарифите за "домашните" планове. Затова в кpaя нa oктoмвpи пpeдcтaвитeли нa дъpжaвитe члeнки се разбраха вместо за сваляне за ново намаляване на сумите, с които телекомите се таксуват помежду за обслужването на разговорите в роуминг. Предстои това да бъде обсъдено от Съвета на миниcтpитe и след това oт Eвpoпapлaмeнтa.

Виж повече

Хиляда осветени икони ще раздаде на шофьори игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон, четем в СТАНДАРТ. Това ще стане на 27 декември на разклона за родопското село Забърдо, където често стават тежки катастрофи. Ще бъде отслужен водосвет и ще се раздаде курбан, за да няма жертви и пострадали по пътищата. Иконите пък ще пазят водачите от произшествия. Инициативата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков, който същия ден ще открие поредната атракция в прочутото село. "Пазя я в тайна, но с нея ще кандидатствам в Брюксел за европейско селище с най-много туристически обекти", похвали се Черпоков. В Забърдо вече има скулптура, която пее "Бела съм бела, юначе", старобългарска юрта, виенско колело и тракийско светилище.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47