Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Санирането продължава и пак ще е безплатно, извежда във водеща статия 24 ЧАСА. На последното си заседание на 25 януари правителството на Бойко Борисов одобри отпускането на още 1 млрд. лева по Националната програма за енергийна ефективност. Ден след това вече бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова прати писмо до всички кметове да бъде възстановено подписването на договори и обявяването на обществени поръчки за изпълнители. От министерството на регионалното развитие напомнят, че санирането е безплатно, тъй като всичко по него се поема от държавата. Собствениците на жилища не плащат такси или други разходи Предварителни изчисления показват, че отпуснатите допълнително 1 млрд. лева вече са резервирани. В Българската банка за развитие има внесени 3451 искания за финансиране. Изцяло обновени към 28 ноември 2016 г. са 123 сгради, а други 479 са със стартирали строително-монтажни работи. 337 блока имат договори с изпълнител.

Виж повече

Наш квартал в топ 10 на Европа, отбелязва СТАНДАРТ. Софийският "Средец" заема 8-а позиция в класацията на Travel Supermarket. Централният район в столицата, в който се намират забележителности като Народния театър, Софийския университет и Националната художествена галерия, е оценен с 25 точки. Изданието описва софийския квартал като подходящо място за любителите на бирата и винтидж модата. Площта на район "Средец" е около 300 хектара и в него живеят близо 47 000 души. В обхвата му влизат емблематични места като булевардите "Витоша", "Евлоги Георгиев", "Драган Цанков", "Княз Александър Дондуков" и всички забележителности, заключени в тях. На първите пет места в класацията се нареждат берлинският Kreuzberg, Miera Iela в Рига, Ancoats в Манчестър, Praga във Варшава и стокхолмският Sodermalm.

Виж повече

Проверки за ледени висулки, надвиснали от сградите в София и застрашаващи минаващите отдолу хора, са започнали от Столичния инспекторат, посочва ТРУД. При установено нарушение следва издаване на предписание, а ако и след него висулките не бъдат премахнати, се налагат глоби. Според общинска наредба собствениците и ползвателите на сградите са длъжни да почистват покривите от висулки. За това те могат да наемат и фирми.

764 училища закрити за 14 години, разбираме от ТРУД. Според последните данни на МОН в момента у нас функционират общо 2444 училища. Това стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на Меглена Кунева .Като основна причина за закриването на огромния брой учебни заведения бившият просветен министър посочва демографската криза в страната. Що се отнася до предприетите мерки спрямо високия брой закрити училища, от МОН посочват, че се финансират защитените училища в планински, полупланински и гранични райони както и средищни училища, в които на децата се осигурява безплатен транспорт и целодневно обучение.

Виж повече

Хиляди учители останаха без платен транспорт, алармира СЕГА. Учителското съсловие в много градове на страната е като разбунен кошер в момента. Причината е, че хиляди педагози останаха без платен междуселищен транспорт. Проблемът касае тези от тях, чиито училища са в населени места над 5000 души, но не живеят там. Досега държавата покриваше разходите за път. Сумите не са малки, а ситуацията изглежда безизходна, тъй като няма кой да ги плаща освен самите преподаватели. Проблемът обхваща стотици градове като Мездра, Трявна, Елена, Симитли, Царево, Белослав, Котел и т.н., които са с над 5000 души население, но осигуряват кадри от други селища, най-често от областния център. Бедата рискува да се задълбочи следващата учебна година, тъй като без покриване на транспортните разходите в тези селища няма да има учители.

Виж повече

Модният дизайнер от български произход Пол Василев бе обявен за "Австралиец на 2017 година", пише СТАНДАРТ. 26-годишният моделиер е създател на световноизвестната модна марка "Паоло Себастиан". Той получи наградата си в австралийската столица Канбера. Пол основава своята марка в Аделаида, когато е едва 17-годишен, отбелязва австралийското издание и подчертава, че големият му успех е вдъхновение за младежите, които желаят да излязат на световната сцена.

Виж повече

Испания е най-посещаваната страна в ЕС, четем в СЕГА. За миналата година страната отчита 454 милиона нощувки, което я прави лидер по този показател сред останалите страните от ЕС. Испания отбелязва увеличаване на броя на нощувките със 7.8% спрямо 2015 г.  България пък е първенец по ръст на броя на нощувките. Те са се увеличи с цели 17.9% през миналата година и са били над 25 милиона, като 16.2 са от туристи, които не живеят в ЕС, а 9.1 са от туристи, идващи от страна членка. Страната ни е следвана от Словакия, където са осъществени с 16% повече нощувки спрямо 2015 г.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14