Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Всеки десети прецакан с неизползван отпуск, извежда в заглавие МОНИТОР. 10% от работниците не могат да вземат полагаемото им се обезщетение за неизползван отпуск след прекратяване на договора, показва практиката на юристи. „Работодателите просто отказват да им изплатят това обезщетение, въпреки че е регламентирано в Кодекса на труда“, обясни адвокатът Веселин Василев. Независимо дали служителят е напуснал или е бил уволнен, ако е работил поне 8 месеца в една фирма, той има право на компенсация за дните, останали му от платения годишен отпуск. Размерът на обезщетението зависи от възнаграждението на работника и остатъка от почивните му дни.

Виж повече

Заплатите в София удариха 1372 лв, отбелязва СТАНДАРТ. Средната заплата в София за декември 2016 г. е 1372 лв., докато в повечето области на страната е около 790-880 лв. Всъщност, ако София се извади от данните на НСИ, се оказва че средната заплата за останалата част на страната е около 840 лв. През декември 2016 г. средната заплата за първи път мина границата от 1000 лв. и достигна 1012 лв. Но освен жителите на столицата, средни заплати над 1000 лв. взимат само в областите Враца (1008 лв.) и Стара Загора (1004 лв.). Така се оказва, че дори спрямо възнагражденията в класираните на второ и трето място градове в страната, заплатите в София са с над 35% по-високи. На дъното на класацията се нареждат Видин, където взимат средно по 681 лв., и Кюстендил, където средното възнаграждение е 698 лв.

Виж повече

Режат точки за прием в 1-ви клас за измама с адрес, предупреждава МОНИТОР.Ако родител подаде невярна информация за адреса на детето за прием в първи клас, точките ще бъдат намалени спрямо реалното местожителство. Такава мярка срещу пресичане на порочните практики с измами, свързани с адреса, се обсъждат преди окончателното приемане на системата за прием в първи клас от Столична община. Това означава, че след корекцията на точките за кандидат-първолака ще има два варианта. Първият е да се прекласира вече с реалния резултат в рамките на същия тур за прием в училище или да мине в следващо класиране в случай, че новите точки не са достатъчни.

Виж повече

Едва 5 от всички 1257 основни училища у нас са поискали да се преобразуват в нов вид школа - обединени от 1-ви до 10-и клас, научаваме от СЕГА. Три от учебните заведения са от Добричка област, едно е от Перник, а друго - от Силистренско. Процесът на преобразуване на училищната мрежа е наложен по силата на новия училищен закон. Според него основните училища у нас, които предлагат обучение от 1-ви до 8-и клас, трябва да решат или да съкратят един клас и да станат до 7-и клас (тъй като основно образование вече се завършва в седми клас, а не в осми), или да се превърнат в обединени - от 1-и до 10-и клас. Крайният срок за това е 31 май т.г., като решението за преобразуването трябва да се вземе от съответния общински съвет след анализ от регионалното управление по образованието.

Виж повече

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика спечели първото си златно отличие, съобщава на челно място МОНИТОР. Това се случи в Гран при на Русия, а нашите триумфираха на 5 обръча в шампионата на отделните уреди. Въпреки че изпуснаха уред извън килима, грациите ни получиха 16,100 точки за изпълнението си и изпревариха рускините, които играха слабо и бяха оценени едва с 14,300 т. Ансамбълът на Египет остана трети. В състезанието участват само тези три отбора. Причината е, че повечето ансамбли все още не са готови с програмите си и на толкова ранен етап не дават заявки за турнири.

Виж повече

Унгарски филм печели „Берлинале 2017”, съобщават днешните печатни издания. „За тялото и душата“ разказва една необичайна любовна история, случваща се в съвременна кланица, пише ТРУД. Неговата авторка Илдико Енеди убеди зрителите и специалистите с вълнуващото си съчетание на поетичност и делничност и така помогна на международното жури да спази обещанието си да не дава приоритет на филмите с чисто политически послания. Показателно е, че освен него кинокритическото жури, което оценява чисто художествените постижения, и окуменическото, което дава приоритет на християнските ценности, също отличиха филма на Илдико Енеди.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24