Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

200 “убийци“ в такси ни возят в София, алармира МОНИТОР. Според цифрите поне 200 души са зад волана на жълтите коли без да имат нито лиценз, нито шофьорски книжки, нито каквито и да е документи. Списъците с нарушителите са изпратени до столичния КАТ, откъдето заявиха, че ще направят щателна проверка, за да установят джигитите. В същото време цените на такситата тръгват нагоре. Очакванията на бранша са повишението на тарифите за таксиметрова услуга в София да започне през пролетта, каза за „Монитор” Кирил Ризов, председател на съюз „Такси”. По думите му прогнозите са тогава да бъде увеличена първоначалната такса от 0,70 лв. на 1 лв.

Виж повече

Глоби заплашват личните лекари, ако пациентите им не са здрави, предупреждава СЕГА. От НЗОК искат да се наложат с рамковия договор критерии за качество при контрола на хронични заболявания като диабет, хипертония, както и глоби, ако те не се покрият. Например НЗОК иска да въведе гликиран хемоглобин до 7 като гаранция, че заболяването на пациента диабетик се контролира качествено. При хипертонията се залага пациентът да е бил с кръвно до 140 на 90 поне в 50% от случаите на измерването му. Ако тези стойности не се постигнат, общопрактикуващите може да понесат санкции от 50 до 100 лева. В критериите се изисква и поне 10 минути продължителност на прегледа при личния лекар, с което джипитата не са съгласни.

Виж повече

40% от храните и напитките у нас в сивия сектор, пише ТРУД. Годишният оборот у нас от производството и продажбата на храни и напитки гони 9 милиарда лева, а 40% от бранша се върти от сивия сектор, стана ясно в Пловдив по време на дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влияние върху здравето на потребителите“, който се проведе в Международния панаир. По-лошото е, че този сив сектор продължава да се развива безпроблемно и безнаказано“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и организатор на първия по рода си форум, посветен на измамите, свързани с храните и напитките у нас.

Виж повече

Алма матер вдигна таксите в 9 факултета, информира МОНИТОР. Годишните студентски такси в Софийския университет ще бъдат увеличени в 9 факултета от общо 16. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват там. От 380лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност "Публична администрация". Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет - от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по "Туризъм" - от 150 лв. до 420 лв. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пък обясни, че таксите в другите вузове не били по-ниски от тези в Софийския университет. Той припомни, че цената на обучението в СУ не беше променяна осем години.

Виж повече

1000 българи от чужбина ще се запишат в наши университети, информира 24 ЧАСА. Започна информационната кампания сред българските общности в чужбина за набиране на студенти, доктори и специализанти, които желаят да продължат образованието си в нашите висши училища. Информационните дни се провеждат в периода от 11 февруари до 1 март в Молдова, Украйна, Албания, Косово, Македония и Сърбия.

Дават добавки към пенсиите за Великден, извежда в заглавие ТРУД. Пари за великденски добавки към пенсиите ще има, потвърди служебният министър на финансите Кирил Ананиев. Ананиев направи заявката, след като в началото на съвещанието премиерът Огнян Герджиков му постави задача – следващата сряда да каже може ли да се осигурят допълнителни средства за празника за пенсионерите, получаващи до 314 лева. На заседанието на 1 март финансовият министър трябва да представи точни разчети колко ще струва на хазната отпускането на бонусите.

Виж повече

„Оркестър без име”, един от незабравимите български филми, любим на няколко поколения, се завръща като мюзикъл, четем в СТАНДАРТ. Премиерата на шоу спектакъла е в „Арена Армеец” на 1 ноември. Класиката на великия Станислав Стратиев ще оживее до най-малкия детайл, заедно с многото култови реплики, станали символ на цяла една епоха. Режисьор е Борис Радев. Билетите от 30 до 70 лева вече са в продажба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50