Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

200 “убийци“ в такси ни возят в София, алармира МОНИТОР. Според цифрите поне 200 души са зад волана на жълтите коли без да имат нито лиценз, нито шофьорски книжки, нито каквито и да е документи. Списъците с нарушителите са изпратени до столичния КАТ, откъдето заявиха, че ще направят щателна проверка, за да установят джигитите. В същото време цените на такситата тръгват нагоре. Очакванията на бранша са повишението на тарифите за таксиметрова услуга в София да започне през пролетта, каза за „Монитор” Кирил Ризов, председател на съюз „Такси”. По думите му прогнозите са тогава да бъде увеличена първоначалната такса от 0,70 лв. на 1 лв.

Виж повече

Глоби заплашват личните лекари, ако пациентите им не са здрави, предупреждава СЕГА. От НЗОК искат да се наложат с рамковия договор критерии за качество при контрола на хронични заболявания като диабет, хипертония, както и глоби, ако те не се покрият. Например НЗОК иска да въведе гликиран хемоглобин до 7 като гаранция, че заболяването на пациента диабетик се контролира качествено. При хипертонията се залага пациентът да е бил с кръвно до 140 на 90 поне в 50% от случаите на измерването му. Ако тези стойности не се постигнат, общопрактикуващите може да понесат санкции от 50 до 100 лева. В критериите се изисква и поне 10 минути продължителност на прегледа при личния лекар, с което джипитата не са съгласни.

Виж повече

40% от храните и напитките у нас в сивия сектор, пише ТРУД. Годишният оборот у нас от производството и продажбата на храни и напитки гони 9 милиарда лева, а 40% от бранша се върти от сивия сектор, стана ясно в Пловдив по време на дискусионния клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влияние върху здравето на потребителите“, който се проведе в Международния панаир. По-лошото е, че този сив сектор продължава да се развива безпроблемно и безнаказано“, коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и организатор на първия по рода си форум, посветен на измамите, свързани с храните и напитките у нас.

Виж повече

Алма матер вдигна таксите в 9 факултета, информира МОНИТОР. Годишните студентски такси в Софийския университет ще бъдат увеличени в 9 факултета от общо 16. Скокът ще важи само за новоприети студенти и няма да засяга курсистите, които вече следват там. От 380лв. на 420 лв. скача таксата в редовна форма за специалност "Публична администрация". Минимално увеличение от 10 лв. пък ще има за новоприетите студенти в редовна форма на обучение в Историческия факултет - от 590 лв. на 600 лв. Почти троен обаче е скокът в таксата за задочното следване по "Туризъм" - от 150 лв. до 420 лв. Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пък обясни, че таксите в другите вузове не били по-ниски от тези в Софийския университет. Той припомни, че цената на обучението в СУ не беше променяна осем години.

Виж повече

1000 българи от чужбина ще се запишат в наши университети, информира 24 ЧАСА. Започна информационната кампания сред българските общности в чужбина за набиране на студенти, доктори и специализанти, които желаят да продължат образованието си в нашите висши училища. Информационните дни се провеждат в периода от 11 февруари до 1 март в Молдова, Украйна, Албания, Косово, Македония и Сърбия.

Дават добавки към пенсиите за Великден, извежда в заглавие ТРУД. Пари за великденски добавки към пенсиите ще има, потвърди служебният министър на финансите Кирил Ананиев. Ананиев направи заявката, след като в началото на съвещанието премиерът Огнян Герджиков му постави задача – следващата сряда да каже може ли да се осигурят допълнителни средства за празника за пенсионерите, получаващи до 314 лева. На заседанието на 1 март финансовият министър трябва да представи точни разчети колко ще струва на хазната отпускането на бонусите.

Виж повече

„Оркестър без име”, един от незабравимите български филми, любим на няколко поколения, се завръща като мюзикъл, четем в СТАНДАРТ. Премиерата на шоу спектакъла е в „Арена Армеец” на 1 ноември. Класиката на великия Станислав Стратиев ще оживее до най-малкия детайл, заедно с многото култови реплики, станали символ на цяла една епоха. Режисьор е Борис Радев. Билетите от 30 до 70 лева вече са в продажба.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50