Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София сложи край на опашките за първолаци, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Столичният общински съвет прие единни правила за прием в първи клас в училищата в София. Критерият с най-голяма тежест е за случаите, в които постоянният адрес на родителя/настойника съвпада с настоящия адрес и е в прилежащата територия на училището. Вторият критерий настоящ адрес на родителя/настойника е в административния район на училището, съвпадащ с постоянния адрес. Третият критерий е настоящ адрес на родителя, различен от постоянния адрес, четвъртият - настоящ адрес на родителя, съседен на административния район на най-близкото училище. Това означава, че ако родителят живее от другата страна на булеварда, граница на двата административния района, родителят ползва тези точки, защото се намира в непосредствена близост, обясни Чобанов. Последният критерий е настоящият адрес на родителя/настойника на територията на цялата Столична община. Тоест така се дава възможност и на родители, които живеят в другия край на София, да търсят прием за детето си в училище, което не се намира в техния административен район.

Друга група критерии са участие на децата в подготвителни групи на училищата, което ще дава точки при прием. Около 150 общински училища предлагат групи за 5- и 6-годишни деца. Осигурява се плавен преход от тези групи към първи клас. Други важни критерии са допълнителни точки, ако детето има брат/сестра, обучаващи се в същото училище, както и адрес на месторабота на един от двамата родители в административния район на училището. Социалните критерии дават предимство на деца с починали родители, един или двама, деца с трайни увреждания над 50 процента, деца от многодетни семейства, осиновени деца. Така се гарантира, че децата със специфични социални потребности ще бъдат приети в първи клас.

Виж повече

Разселват 320 ромски семейства из София, пише МОНИТОР. Багер ще срине още три от блоковете в столичното гето „Виетнамски общежития”, а над 320 ромски семейства ще бъдат изведени и разселени из цяла София. За да не струпват отново на едно място се търсят общински жилища в различните квартали, а в един и същи блок ще могат да се настанят до две семейства. „Решени сме да ликвидираме първото гето в България. В момента там е разпоредено засилено полицейско присъствие, за което настояваме много отдавна. Ние сме решени да изпълним първият етап, който е събарянето – постепенно – на тези десет блока. За тези, които са редовни платци, ще търсим начин да бъдат настанени. На други са заведени и дела за напускане – за неплатени ток, вода и наем", обясни кметът на „Красна поляна” Иван Чакъров. Той уточни, че некоректните платци са около 10 % или 40 семейства.

Виж повече

БАН разработва нови терапии за лечение на рак, разкрива ТРУД. Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечно-съдови, невродегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество. Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на института доц. Ива Угринова.

Виж повече

Избирателите няма да бъдат санкционирани при бойкот на вота, е водещата тема в СЕГА. Единодушно, с 11 гласа "за" при един отсъстващ, Конституционният съд отмени наказанията в Изборния кодекс, които трябваше да се стоварят върху всеки, който не гласува на два последователни национални вота от един и същи вид. По жалба, внесена от омбудсмана Мая Манолова, съдът отмени чл. 242а от Изборния кодекс, в който бе записано, че лице, което не упражни избирателното си право "без уважителни причини" в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от избирателните списъци за следващ вот. Така и не бе регламентирано ясно какво е "уважителна причина" и как тя ще се доказва пред властите.

Виж повече

Имани пристига за третия фест "Франкофоли", научаваме от СЕГА. Събитието в Благоевград вече има завидна история и вярна аудитория: в първите му две издания на сцената на централния градски площад се качиха едни от най-популярните по света френски артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, "Джипси кингс", Патрисия Каас, DJ Боб Синклер. Тази година фестивалът е на 16 и 17 юни, като сцената отново ще бъде на открито, съобщават от Община Благоевград. Традицията за вход свободен ще се запази във втория ден, когато хедлайнер на вечерта ще бъде обичаната от българската публика френска соул певица от африкански произход Имани. Изпълнителката на You'll Never Know и Don't Be So Shy вече два пъти изправи на крака публиката в София.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24