Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Над 104 хиляди абонати на столичната топлофикация, захранвани от 5051 абонатни станции, ще получат компенсация за оставането на студено повече от 48 часа по време на авариите. Това е уверила пред МОНИТОР говорителят на „Топлофикация” София Елизабет Павлова. От петък насам служителите в ТР „Изток” минават през входовете и разлепват съобщения и таблици. Текстът им е качен на сайта ни и всеки може да види как ще бъдат обезщетени хората. Компенсацията ще бъде в съответствие с методиката, одобрена от принципала на дружеството. „Топлофикация” се е съобразила с всички предложения на общинските съветници, обясин Павлова.

Виж повече

"Софийска вода" залага солиден ръст в разходите за заплати, пише СЕГА. На фона на планираното от енергийния регулатор поскъпване на водата с 18% "Софийска вода" планира да увеличи разходите за заплати на служителите си с двуцифрени проценти. Това разкрива протокол от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което е бил обсъден петгодишният бизнес план на концесионера. Увеличението засяга периода 2015 - 2021 година. До тогава разходите за заплати във ВиК дружеството ще бъдат увеличени с между 20 и 50% спрямо 2015 година, показа справка на вестника.

Виж повече

Две метростанции протекоха, четем също в СЕГА. Неработещите ескалатори и асансьори се оказаха само един от проблемите на метрото. От седмици в изключително неугледен вид е метростанция "Княгиня Мария Луиза", открита 2012 г. Част от пода на перона й в посока центъра е толкова мокър и кален, че пътниците предпочитат да заобикалят. Заради теча окаченият таван е отстранен на няколко места, което съвсем загрозява доскоро лъскавата станция. Вода се стича и по стените на метростанцията. Влагата е отлепила плочките на цяла колона от стената на същия перон. Вече трети месец пък ескалаторът на изхода към Пета градска болница не работи. Идентичен е и проблемът в една от спирките на метрото от първия му лъч - "Люлин" - "Младост". От известно време вода капе от тавана в метростанция "Стадион Васил Левски". Метростанцията влезе в експлоатация в Деня на Европа през 2009 г.

Виж повече

Метрото завива към „Слатина” и „Арена Армеец”, отбелязва 24 ЧАСА. Третата линия на метрото, част от кято се строи в момента, в бъдеще ще се разклони към квартал „Слатина”, зала „Арена Армеец” и ще стигне до мола на бул. „Цариградско шосе”. Това реши общинският експертен съвет по устройство на територията към направление „Архитектура и градоустройство”. Другият вариант предлагаше от „Арена Армеец” метрото да влезе в кв. „Дружба” и да стигне до бул.”Брюксел”. Одобреното трасе е с дължина 6 км и 7 станции.

Виж повече

Дивият мурсалски чай е на изчезване, алармира ТРУД. Берачите не оставят и следа от него след себе си, а поголовната сеч на горите допринася за тежкото състояние на находищата. За втора поредна година брането на билето, което съдържа 22 микроелемента от първостепенна важност за човека, е забранено. Причината е, че състоянието му в природата трябва да се възстановява, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Чая го обраха навсякъде. Не оставят нищо след себе си, ходят нощем и го берат. Вадят го с корените и така го унищожават. Почти го няма дивия вече. .Държавата забранява, но трябва да има хора, които да охраняват находищата, обясни производителят с над 20-годишен опит в култивирането на растението Любен Ушев.

Виж повече

Според обичаите в Перник: За прошка се моли с три поклона и чашка с ракия, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Точно 7 седмици преди най-големия за православните християни празник на Възкресението Христово, съобразно Божията промисъл и логиката на живота е прието те да си простят и с изчистена от всякакво  угризение душа да започнат великия пост. Народът нарича Сиропустната неделя "Прошки" и "Поклади", а седмицата преди празничния ден се нарича простена. До преди около половин век спазването на обредите за този ден е било живо. Сега от тях са ни останали повече кладите и неразумното палене на автомобилни гуми между панелки и по-малко от традицията по-младите членове във всяко семейство да искат от по-възрастните прошка за волни и неволни провинения през изминалата година. Все по-рядко се практикува и обичаят "хамкане" на яйца. За съвременните деца е позволено яйцата да са шоколадови.

Виж повече

Оскарите струват $42 млн, изчислява СТАНДАРТ. Над 30 милиона зрители гледат всяка година най-бляскавата и най-вълнуващата церемония в света на седмото изкуство. Снощното шоу по раздаването на "Оскарите" в "Долби тиътър" в Холивуд не направи изключение. Докато точните данни тепърва ще бъдат обявявани и сравнявани с предишни години, цената за реклама по времето на тържеството остана завидно висока: 2,1 милиона долара за 30-минутно видео. Тази цифра изглежда нормална, като се има предвид, че най-важното събитие в годишния календар на Холивуд струваше на Американската филмова академия 42,8 милиона долара. Само за червения килим от 1500 квадратни метра, по който звездите дефилираха, показвайки рокли и бижута за още по-завидни суми, е платено 30 хиляди. Статуетката, смятана за връх в кариерата на всеки актьор, е излята от бронз и е позлатена с 24-каратово злато, а стойността на всяка е само 696 долара. Другият голям разход по церемонията е хонорарът на водещия. Тази година комикът и телевизионна звезда Джими Кимел е получил 15 хиляди долара, за да бъде конферансие на шоуто. Всички номинирани ще получат и кошници с подаръци на стойност 100 000 щатски долара.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50