Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Наказват родители на агресивни деца“, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Да се въведат наказания срещу безотговорни родители, които нехаят за поведението на децата си. Това е една от идеите за намаляване на насилието в училище, обсъждани от просветното министерство. Сегашните мерки спрямо агресивните ученици не работят ефективно, призна министърът на образованието проф. Николай Денков. Изключване и преместване не решават проблема по същество. За мен е много важно учителите да не бъдат оставени сами да се борят с агресията, обясни проф. Денков. Според него трябва да се търси съдействие от родителите, които да възпитават децата, че насилието е неприемливо. В момента в МОН се прави преглед на всички наредби за предотвратяване на агресията в училищата след трагедията с 11-годишната Габи в 52-ро столично училище.

Едва 15% от училищата у нас разполагат с психолози, а 26% - с педагогически съветници продължава темата СЕГА. Учителите имат нужда от по-сериозна професионална подкрепа за превенция на агресията в училищата. На първо място трябва да се осигурят повече ресурси за психолози и преподаватели, които да работят с проблемните деца, смята министър Денков. Изданието отбелязва, че в интервю пред "24 часа" бившият зам. просветен министър Диян Стаматов, който отново е директор на 119-о СОУ в София, също е признал, че у нас няма достатъчно добре подготвени училищни психолози, въпреки че нуждата от тях става все по-голяма. В случая с 52-ро училище стана ясно, че момчето, ритнало фатално съученичката си в корема, е посещавало психолог в продължение на две години.

Виж повече

Хапчета за отслабване ни удрят в сърцето, мозъка, увреждат бъбреците и червата, предупреждава МОНИТОР. Активните вещества в тях са забранени не само у нас, но и в целия Европейски съюз от осем години. Те обаче се продават в интернет с променени имена, но със същите забранени съставки. Някои от въпросните медикаменти докарват тежки депресии и дори сомнамбулизъм, предупредиха от Българската психиатрична асоциация. Хапчетата са под формата на таблетки или капсули според фирмата – производител, но и в двата случая от Индия, минават метър като хранителни добавки при вноса, тъй като за тях не е необходима регистрация от Изпълнителната агенция по лекарствата, поясни преподавателката по диететика в Медицинския университет в София и зам.-председател на Българското дружество по диететика и хранене проф. Донка Байкова.

64 лв. надница да броиш бюлетините от вота, пише МОНИТОР. Това ще бъде заплащането за председателите на секционните избирателни комисии в страната, които на парламентарния вот на 26 март ще броят бюлетините и ще поставят подписа си под протокола с резултатите. Парите за шефовете в СИК ще скочат с 20 лв., ако отидат след това през нощта да носят и книжата от вота до районната избирателна комисия, вместо да оставят тази задача за заместника си. Основното възнаграждение за зам.-председателя и секретаря на секционната комисия пък е определено на 58 лв., а за редовия член – 48 лв. Техните пари също ще набъбнат с по-горе посочената сума, ако бъдат ангажирани с предаване на чувалите в РИК.

Виж повече

Общо осем са митническите складове по Българското Черноморие и р. Дунав, на които няма измервателни уреди, а това позволява да се вкарва контрабандно гориво, твърди пред ТРУД Емил Димитров-Ревизоро. По думите му на тези места много рядко се проверява реалното количество гориво, което разтоварват танкерите. То се приема на доверие само по описанието в придружаващите го документи. При пристигането му не се прави и анализ на качеството. Според Димитров, митнически складове без измервателни уреди има във Варна, Бургас, Русе, Сомовит и Видин.

Виж повече

Лондон спира от идния месец свободното движение на хора, четем в СЕГА. Британският премиер Тереза Мей се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства процедурата по Брекзит идния месец, съобщи "Дейли телеграф". Очаква се идния месец британският премиер да обяви, че европейците няма да имат автоматично право да остават във Великобритания. Мярката е възможно да влезе в сила още от 15 март и да засяга всички европейци, пристигнали в страната след тази дата. Плановете на Мей обаче вероятно ще я поставят в конфликт с останалите страни от ЕС, които настояват Лондон да се откаже по ангажиментите си от свободното движение едва през 2019 г. Министри в Лондон обаче изразяват опасения, че ако този въпрос бъде изчистен едва в края на преговорите и преди фактическия Брекзит, Великобритания ще трябва да се справя с огромен наплив от европейци, които ще влязат в страната преди това. "Половин Румъния и България може да дойдат тук, ако чакаме прекалено дълго", коментира британски правителствен източник.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50