Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Българката натежала с кило и половина през последните 8 години, пише ТРУД, цитирайки данни на Националния статистически институт. Жените у нас тежат средно 67 килограма по данни за 2014 г. срещу 65,5 кг. през 2008 г., като средният ръст остава непроменен – 1,63 м. Статистиката показва, че 49,6% от българските жени са с нормално телосложение, докато 32,6% страдат от наднормено тегло, а 14,2% са затлъстели, което е с близо 3% повече в сравнение с 2008 г. Изследването показва още, че през последните 12 месеца 44,9% от дамите не са употребявали алкохол, докато само 3,6% посягат към чашката всеки ден. За сравнение през 2008 г редовно алкохол са пили едва 2,1% от жените. Жените у нас се омъжват все по-късно и все по-категорична е тенденцията раждането на дете да предхожда брака.

Виж повече

Оптимизмът работи за здравето, потвърждава ново изследване, за което разказва СЕГА. Учените категорично доказаха, че оптимизмът директно влияе на нашето здраве. Ново проучване, направено само сред 70 000 жени, установи, че при оптимистите има по-малка вероятност да умрат от рак, сърдечни проблеми, инсулт, заболявания на белите дробове или инфекции. Жените били на възраст между 58 и 83 години и са наблюдавани в продължение на 8 години. Оптимизмът се счита за персонална личностна черта - вярването, че в крайна сметка нещата ще се наредят. Също така става ясно, че оптимизмът не прави хората уязвими за разочарованията, напротив - прави ги по-устойчиви пред лицето на трудностите. Теорията на експертите е, че оптимистите не таят у себе си негативизъм, от което следва, че произвеждат по-малко стресови хормони като кортизол и адреналин. Които, от своя страна, по принцип повишават кръвното налягане.

Виж повече

Българската агенция по храните ще направи изследване на вносните продукти, които се продават в търговските вериги у нас, съобщава МОНИТОР. Това стана ясно на заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел в началото на тази седмица. Там страната ни се присъедини към Чехия, Словакия, Унгария и Полша, които протестират срещу производството на храни с по-ниско качество за техните граждани от западноевропейски мултинационални компании.

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, коментира д-р Камен Николов от агенцията по храните. Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции, категоричен е Николов.

Виж повече

Агресията в училище може да бъде преодоляна с малки стъпки. С децата трябва да се работи превантивно, а не да вървим след събитията, смята психологът във 2-ро СУ в София Станислав Пандин, четем в обширно интервю в СЕГА. По думите ми проблемите, които рефлектират върху децата в съвременното общество, са много - преходът, чалгизацията, довела до смяна на обществените порядки. Започнаха разводите, повечето предизвикани от безпаричие, нарушиха се семействата. Започват скандали, децата слушат. Майките, които казват: "Като те ударят, такъв ще му зашлевиш, няма да търпиш"...
В лоното на агресията е и информационният поток - децата имат джиесеми от 5-годишни, виждат всичко и не могат да преминат през латентния период на развитие след едиповия комплекс, т.е. да скъсат с любовта си към мама или татко докъм 10-ата си година. Ако това не се случи, може да има много неблагоприятни последствия, включително и агресивни. Децата трупат и пасивна агресия, нямат смелостта да се бунтуват и рано или късно това има някакво проявление. Ние се шегуваме, че е по-добре детето да е малко по-диво и лека-полека да се случват беличките. При много затворените деца често се случват брутални ситуации.

Виж повече

Богати родители изпращат адвокати при конфликти в училище, посочва МОНИТОР. Заможни семейства направо изпращат адвокати, когато канят родителите в училище заради конфликти и проблеми с поведението на децата им. Това съобщи шефът на Регионалното управление по образование във Варна Венцеслава Генова. „Това е едната група родители, най-често прибягваща до агресия към учителите, без да виждат своята роля и вина за поведението на децата си. Другата е от ниско образовани родители, най-често роми, които вдигат скандали. И двете групи смятат, че децата им имат само права, но не и задължения в училище“, коментира Генова.

Виж повече

Европейската космическа агенция изстреля супермодерен спътник от космодрума във Френска Гвиана, който ще помага в проследяването на глобални катастрофи и ще дава ценни данни за мигрантския трафик по море. В екипа, разработил съоръжението , е българският специалист Ростислав Русев, разкрива МОНИТОР. Тежкият 1200 килограма сателит е част от Европейската система за наблюдение на Земята. Оборудван е с уникална камера с невероятни възможности. Камерата събира данни от 13 спектъра на видимата светлина едновременно, което е нещо ново. С нея може да се види покрива на една къща, като една точка, коментира Ростислав Русев.

Виж повече

Ню Йорк се захласна по Соня, пише СТАНДАРТ. Сопраното Соня Йончева отново събра възторжени отзиви за участието си на сцената на Метрополитън в Ню Йорк. Тя е Виолета в „Травиата” на Верди. Представленията текат в момента и ще продължат до средата на април. В „Ню Йорк таймс” вече излязоха ласкави отзиви за най-ярката звезда на опрената сцена, както модната библия „Вог” преди време нарече българката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47