Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Университетите масово вдигат студентските такси, извежда в заглавие СЕГА. Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Миналата година, когато бе първата година от реформата във висшето образование и парите започнаха да зависят от качеството, отново 2/3 от университетите повишиха таксите като начин да компенсират загубите. Тази година картината се повтаря, като поскъпване на обучението се предлага освен в приоритетни професионални направления и в такива, за които вузовете получават картбланш да приемат повече кандидат-висшисти.

Педагогиката например, за която държавата разрешава 4% по-висок прием, поскъпва в почти всички вузове, които я предлагат. В Софийския университет годишните такси за обучение по доста от специалностите в педагогическия факултет скачат с около 9% - от 485 на 530 лв.

Виж повече

Ало-измамите влязоха в изпита по журналистика, четем в МОНИТОР. Ало-измами, лотария, корупция и наркотици станаха част от писмените разработки на кандидат-студентите по журналистика, които се явиха вчера на изпит в Софийския университет. Зрелостниците трябваше да пишат по темата „Лесни пари“, която беше изтеглена от кандидат-студентката Виляна Панталеева. Преди старта на изпита бяха показани и още две контролни теми - „Пътят на Европа” и „Победи и загуби”. 427 кандидат-студенти бяха подали заявления за писменото препитване по журналистика. Виляна Пантелеева, която изтегли темата, пък я определи като най-добра от трите. „Писах за живота след абитуриентския бал как много студенти се отказват от мечтите си, защото трябва да се издържат сами. После, като започнат работа, прекъсват образование и виждат, че да изкарваш пари е лесно и става без висше образование“, коментира момичето.

Виж повече

София иска да мести виетнамските общежития в държавен имот, информира СЕГА. Столичната община иска от държавата да й осигури свободни терени или сгради, където да бъдат преместени живеещите хора в т.нар. виетнамски общежития в район "Красна поляна". Разговорите обаче тепърва започват, а изселването на хората ще е поетапно и ще отнеме няколко години. Десет опасни блока, в които живеят 364 семейства, трябва да бъдат съборени. Преди това обаче кметството трябва да намери подслон за тези хора. Нито от "Московска" 33, нито от районната администрация се ангажират с конкретни срокове кога може да започне и да приключи бутането на опасните сгради. Междувременно преди дни жителите на столичния район отново блокираха ключово кръстовище в квартала си с искане за пореден път окаяните сгради, чиито обитатели са предимно роми, да бъдат съборени. Протестиращите искат още ясен срок, в който това ще се случи.

Виж повече

Храмове и пътища под стража за Великден, отбелязва ТРУД.  Полицаи и пожарникари ще дежурят усилено до православните храмове в празничните дни у нас. В страстната седмица са планирани операции на КАТ за скорост и алкохол. Текат проверки в около 1400 манастири и църкви преди великденските богослужения. Най- честите нарушения са свързани с недостиг на уреди за пожарогасене и осветление за евакуация. Засилено полицейско присъствие ще има по международните и главните пътища, при входно-изходните артерии на столицата и други градове. Всяка година за 4-те великденски дни стават по 80-90 катастрофи, при които загиват 15-20 души, а ранените са над 130.


Деца от Хитрино отдъхват в Смолян, съобщава в друго заглавие ТРУД. По покана на кмета на Смолян Николай Мелемов в града пристигнаха 28 деца от пострадалото шуменско село Хитрино. Сега домакините поемат всички разходи по пребиванието, нощувките, храната и развлеченията на децата. „След този стрес и ужас, който са изживели и децата е добре да се възстановят и да сменят обстановката“, казва Мелемов. Хитринската група е с деца на възраст от 8 до 15 години, ще гостуват до 12 април. Децата ще посетят Планетариума, музеят „Стою Шишков“ и Плувния басейн. Организиран им е поход до Каньона на водопадите, посещение на пещерата „Ухловица“, крепостта Калето и Агушевия конак в Могилица.

Виж повече

Харчим 1,2 млрд. лв. годишно за пътувания, отбелязва СТАНДАРТ. Българите дават все повече пари за пътувания в чужбина. А родните хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи. През 2016 г. за пътувания в страната и чужбина българите са похарчили общо 1,279 млрд. лв, сочат данните на НСИ. От тях само 100 млн. лв. са били за професионални пътувания.

Студентка кара от мотопед до самолет, научаваме от ТРУД. Общо 16 свидетелства за правоуправление на най-различни машини притежава четвъртокурсничката от специалност “Авиационна техника и технологии” в пловдивския филиал на Технически университет-София Стилияна Бакалова. Дългият списък от свидетелства за управление, които тя е защитила до момента, включва следните категории: АМ, А1, А2, A, B1, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE, Tkт. Или казано по-просто, Стилияна Бакалова може да кара мотопед, мотоциклет, автомобил, камион, автобус, автомобил с ремарке, камион с ремарке, автобус с ремарке и трактор, а от 2014 г. започва да учи и за пилот. Тя е натрупала над 180 часа летателен стаж и в момента се обучава по програмата за покриване на етапа CPL (A) – Commercial Pilot license, което означава, че след вземането на изпитите ще има право да управлява самолети, извършващи търговска дейност.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37