Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Швейцария дарява на България над 8 тона оборудване и материали за нуждите на противопожарната ни охрана и на гражданска защита, съобщава ТРУД, позовавайки се на посолството ни в Берн, което е организатор на дарителската акция. Дарението се предоставя от швейцарската Федерална служба за гражданска защита на населението и от Службата за гражданска защита на кантона Базел, от чийто склад вчера е потеглил натовареният с дарението камион. Компресори, моторни помпи и триони, къртачи и шлангове са само част от оборудването.

Виж повече

1 милион българи ще се качат на пътя днес и утре, предупреждава СТАНДАРТ. Толкова по данни на КАТ ще бъдат нашенците, които ще тръгнат да празнуват Великден извън населеното място, в което живеят. „Пътуването днес е желателно да се прави или след 19 часа, или още към 13 часа. В останалото време трафикът ще бъде изключително тежък“, посъветваха от КАТ. Въпреки съветите от КАТ се готвят да отворят допълнителни ленти към входовете на трите магистрали, както и към останалите основни артерии в страната. Натоварено се очаква да бъде движението и в събота вечерта, когато много хора ще тръгнат да посрещат Великден в някои от големите манастири.

Виж повече

Цял град се премести в София за година, изчислява МОНИТОР. 18 397 души са се преселили в столицата през миналата година, става ясно от данните на Националния статистически институт за населението и демографските процеси през 2016 г. Броят на новите софиянци се равнява приблизително на населението на цял град като Гоце Делчев или Свиленград. Според данните на НСИ във вътрешната миграция у нас са участвали общо 96 014 нашенци. Най-активни в преселението в рамките на страната са лицата между 20 и 39 години, следвани от младите българи под 20 години. Най-често вътрешните мигранти сменят адреса си от град в друг град – 44,4%. От селото към града пък са потеглили близо 24,7% от пресилилите се в рамките на страната. Около една пета обаче от вътрешните мигранти са направили тъкмо обратното, като са сменили адреса си от град към село.

Виж повече

Парното „събира” разведени, гони ги за сметките, пише МОНИТОР. Столичното парно нерядко завежда дела и срещу двамата бивши съпрузи за неплатени сметки, независимо че партидата се води само на единия от тях, според съобщение на Федерацията на потребителите в България. Константин Павлов, експерт във федерацията, дава пример: Жилището е присъдено на жената с детето, а те завеждат дело срещу мъжа, който не обитава имота и няма нищо общо с него. „Топлофикация” вместо да си направи труда да провери кой обитава имота и действително ползва енергията, произволно дава на съд. Понякога съди и двама бивши съпрузи с надеждата все някой от тях да се окаже ползвател.

Виж повече

Здравната каса въвежда нови правила за химиотерапията, информира СЕГА. На болниците вече няма да се превеждат пари за флакон от даден препарат, а ще се плаща на дози. Целта е да се пестят пари, като според НЗОК разходите за химиотерапия ще паднат с до 1.5 млн. лв. месечно. Още не е ясно откога точно ще е в сила новата система, тъй като тепърва работна група ще прави "задълбочен анализ" "в срок от един месец". В момента на пациентите се влива назначената доза от флакон препарат, а остатъкът се изхвърля, тъй като някои от медикаментите нямат голяма трайност. Идеята е парите, които НЗОК плаща, да са за доза, т.е. болниците да имат интерес да използват и остатъка и да го разпределят за друг болен. Дозите са изчислени според средното тегло на населението - 81 кг за мъжете и 67 кг за жените.

Виж повече

Учителите избират практическите обучения, отбелязва СЕГА. Как да се повиши мотивацията за учене, какви интерактивни методи могат да се използват в клас, как се прави самооценка и се управлява качеството на обучителния процес. Това са най-предпочитаните от учителите програми за квалификация, показват данни на дирекция "Квалификация и кариерно развитие" в просветното министерство. Въпреки различията при избора на съдържание обаче педагозите си приличат в едно - всички предпочитат практически ориентираните обучения.

Виж повече

„Щастливеца” е гръмогласна сатира на уродливата политическа реалност, коментира СЕГА по повод премиерата на спектакъла в Сатирата. Още не е избледнял споменът ни от превъплъщението на Иван Бърнев в застреляния по погрешка Алеко Константинов в пиесата "Рицар на светия дух" на Боян Папазов, която Маргарита Младенова постави навремето. Сега пък пред изпитанието да влезе в кожата на създателя на "Бай Ганьо" се изправя Калин Врачански. Нему е поверил ролята Здравко Митков, режисьор на премиерния спектакъл "Щастливеца".

Стройно композиран, спектакълът съчетава документалистика и автентичен художествен пласт (откъси от "Бай Ганьо у Иречека", "Бай Ганьо прави избори", фейлетона "Страст"). Сърцевината му обаче са дълбоките прозрения на Руси Божанов за българската народопсихология, които звучат от сцената на богат афористичен език. Търсени са не прототипите, а съвременните проявления на байганьовщината.

С драматургичната творба на Руси Божанов се отбелязват 60-ият юбилей на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и 120 години от смъртта на неговия патрон.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37