Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Социалният министър подновява преговорите за минималната заплата, пише СЕГА, като цитира интервюто на Бисер Петков пред БНР. Петков очаква до средата на годината да бъде постигнато съгласие. В същото време от Асоциацията на индустриалния капитал настояват да се премахне общата минимална заплата за страната, а нивата на възнагражденията да се определят по икономически дейности чрез договаряне със синдикатите. Правителството обаче явно няма намерения да слуша нито социалния си министър, нито бизнеса, защото според обявената преди дни макроикономическа прогноза и занапред минималната заплата ще се определя административно. Заложен е рекорден за последните години ръст - от 460 лв. на 510 лв. през 2018 г. Нещо повече - определени са стъпки за нарастване с по 50 лв. до 610 лв. през 2020 г. Така не е ясно как се вписват намеренията на социалното министерство да изготви механизъм за определянето на възнаграждението на базата на обективни показатели с произволните стъпки за увеличение и крайна цел, записани в прогнозата на кабинета.

Виж повече

Около 700 души в страната държат на влогове в банки над 1,796 млрд. лв., отбелязва СТАНДАРТ, цитирайки от БНБ. някои богати хора може да имат поне по два влога с милиони - например в лева и евро или долари, и така броят на милионерите реално е по-малък. През първото тримесечие на годината броят на милионерските депозити остава без никаква промяна, което не се е случвало откакто БНБ дава данни за тях. Въпреки това милионерите теглят от спестяванията си. Общата сума на средствата във влоговете с над 1 млн. лв. намалява с 63,766 млн. лв. и в края на март е 1,796 млрд. лв.

Виж повече

Сърдечните проблеми двойно повече, пише ТРУД. Честотата на сърдечносъдовите заболявания се увеличава и у нас, и в световен мащаб. По данни на Българската лига по хипертония диагностицираните в страната пациенти с предсърдно мъждене са дойно повече в сравнение с броя им преди десетилетие. В последните 20 години тази болест се очертава като един от най-значимите медицински проблеми в Европа, отчитат специалистите. Предсърдното мъждене е сериозно ритъмно нарушение на сърцето, като честотата му нараства с възрастта на пациентите. То носи пет пъти по-висок риск от мозъчен инсулт и два пъти по-висок риск от смърт.  

Дебнат матурата онлайн в 400 школа, извежда в заглавие МОНИТОР. Образователното министерство ще може да следи като Биг брадър матурата по български език и литература в 400 от общо 663 школа, в които тя ще се проведе. Въпросните училища ще бъдат вързани към единната видеомрежа на просветното ведомството, от която изпитът ще може да се следи в реално време. Експерти от образователното министерство ще могат да наблюдават случващото се в класните стаи и да дебнат за нередности и измами по време на протичането на държавния зрелостен изпит. Числото на школата, които ще се следят в реално време, е двойно повече от миналогодишното, когато в същата система са били вързани 200 училища. Изпитният материал ще се генерира рано сутринта в МОН. Той обаче ще бъде изпратен до школата на три части, колкото са и модулите. Така на практика първоначално нито зрелостниците, нито учителите ще разполагат с цялата матура.

Виж повече

Спасиха ямболска администрация от хакерите, информира СТАНДАРТ. Няма нанесени вреди на компютърни конфигурации на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани от новия криптовирус WannaCry у нас, съобщиха от МВР. В 15 ч. вчера в сектор "Киберпрестъпност" на ГДБОП е бил регистриран само един сигнал за атака към областна административна структура, но не са били нанесени вреди. По неофициална информация става въпрос за областната управа в Ямбол, а атаката е била предотвратена от антивирусна програма. Не са регистрирани други сигнали за засегнати компютърни конфигурации на български правителствени организации, частни фирми или отделни граждани. В следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус с подобрена функционалност и още по-големи мащаби на атака, предупреждават експерти по киберсигурност.

Виж повече

Носталгия и класа с "Дийп Пърпъл", четем в СЕГА.  В София бе вторият концерт от европейското турне на "тъмнолилавите", което започна два дни по-рано в Букурещ. То включва 30 концерта и ще завърши на 4 юли в Лисабон. С английска точност в 21.00 ч. на сцената излязоха класиците със златисти сака. Единствен Роджър Глоувър бе с разкопчана риза и фланелка под нея, но стожерът на групата може да си позволи да е различен - заедно с барабаниста Йън Пейс никога не са напускали, а сам той с такт и търпение е събирал "отцепниците" отново. На три екрана, за да се вижда от всяка точка в залата, направиха и препратка към някога предизвикала скандал снимка от албума им Deep Purple In Rock (1970), където техните лица са издялани в камък като на американските президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн в планината Ръшмор. Внушението бе прозаично - музиката ни е вечна.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37