Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Най-малко по 6000 опасни играчки на месец ловят Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН), митниците и Икономическа полиция, показва проверка на МОНИТОР. През миналата година само митничарите са хванали 29 057, а от началото на тази техническият надзор не е допуснал до българския пазар над 60 хил. опасни играчки, които се вкарват у нас предимно през Гърция. Около 40 на сто от проверените играчки в България не отговарят на изискванията за безопасност.

Виж повече

Майките ще получават от 1 юни бонус за ранно връщане на работа, отбелязва СЕГА. Тогава влиза в сила нова възможност за получаване на майчински. Жените, които изберат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, ще получават и заплата, и половината от високоплатеното майчинство. Така тези жени реално ще получават заплата и половина. Законовата промяна беше направена миналата година. Сега майките не получават нищо от НОИ, ако изберат да се върнат на работа, преди детето да навърши една година, но пък ако се върнат, преди да изтече втората година, получават половината от нископлатеното си майчинство, или по 170 лв. месечно. Според данни на осигурителния институт между 1 и 2% от жените в момента се връщат още в първата година от майчинството на работа. От юни нататък НОИ се надява този дял да се увеличи.

Виж повече

Училищата увеличават професионалните паралелки за сметка на профилираните, научаваме от СЕГА. Броят на професионалните паралелки за прием след 7-и клас тази година почти се изравнява с този на профилираните паралелки. Това показват данните за утвърдения от просветното министерство план-прием в гимназиите след завършено основно образование за учебната 2017/18 г. Освен седмокласниците, тази година трябва да кандидатстват и 30 066 осмокласници, които м.г. не са успели да влязат в желаната гимназия или са останали в старото училище. За тях в гимназиите са осигурени 30 338 места, 20 хил. от които са за професионално обучение.

Виж повече

Местят паметника пред НДК в музей, съобщава МОНИТОР. Още през лятото ще премахнем спорния паметник пред НДК. Там нямаме паметник, ценните неща ще запазим в музеи, но там роля ще има и Министерството на културата, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. На мястото му ще бъде възстановен Мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк.

Окончателното решение монументът „1300 години България” да бъде разрушен е на столичните общинари от 2014. То бе атакувано пред няколко съдебни инстанции от автора на паметника проф. Валентин Старчев, както и от общинската съветничка от БСП Милка Христова и от граждани. В крайна сметка продължилата близо 2 години съдебна сага завърши с решение на върховните магистрати, според което претенциите на Старчев за нарушаване на авторските му права са неоснователни. Самият Старчев заяви пред, че няма да подава повече жалби, но ще следи внимателно дали някоя от фигурите му няма да бъде повредена при демонтажа и при нужда ще сезира отново съда.

Виж повече

София почва да прави надлези на Околовръстното, четем в СЕГА. Столичната община най-после започва да строи надлези на Околовръстния път на София в услуга на пешеходците. Това става ясно от обществена поръчка за изработване на идеен проект, възложена от главния архитект Здравко Здравков. Къде точно ще бъдат изградени пешеходните връзки между кварталите във и извън обикалящата града пътна артерия обаче, все още не е ясно. Оферти се набират до 20 юни. От тази седмица пък започва поетапно отварянето на "Патриарх Евтимий". Ще останат стесненията непосредствено до станциите, за да може да се довършат.

Виж повече

Тройно повече патрули на пътя ще следят това лято шофьорите за скорост, алкохол и дрога. Това е една от мерките срещу катастрофите и хулиганите зад волана. Добра новина е и фактът, че летни ремонти по магистралите, които правят тапи и изнервят водачите, няма да има, информира СТАНДАРТ. Докато през миналата година двете магистрали до Варна и до Бургас бяха блокирани от ремонти, сега още за началото на сезона пътищата ще са отпушени. Големи тапи няма да има. Единственото изключение ще е тунелът "Витиня" на магистрала "Хемус". Въпреки че до края на юни той ще е изцяло обновен и безопасен за пътуване, тунелът ще остане затворен още един месец - до края на юли.

Виж повече

Безплатен лекар на плажа цяло лято, научаваме от ТРУД. От 1 юни туристите във Варна и курортите край града отново ще могат безплатно да потърсят медицинска помощ направо на плажа. На охраняемите пясъчни ивици ще бъдат отворени над 20 медицински пункта, в които до края на лятото ще работят близо 60 лекари, медсестри и фелдшери. Техни колеги с реанимобил дежурят още от 15 май в комплексите Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци, поясни д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ 1 „Св. Клементина“, който от 10 г. осигурява медицинската помощ на плажовете.

Три от ивиците, които са без стопани, но са сред най-популярните заради кристално чистите си води, ще бъдат обезпечени със спасители от средата на юни, съобщи областният управител Стоян Пасев. Според него със сигурност водна охрана ще има на Фичоза, Шкорпиловци и Камчия, като за всеки пост държавата ще брои на БЧК по 15 000 лв. Пасев се надява да осигури и химически тоалетни поне на част от 24-те неохраняеми плажа в региона. В Бургас пък Северният плаж все още е без стопанин, мръсен и вишки за спасители няма.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11